http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=53781149
“Αρπακτικά” ζητούν ακόμη και 800 ευρώ από υπερχρεωμένα νοικοκυριά προκειμένου να μεσολαβήσουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες.
Πρόκειται για οργανώσεις ή φορείς οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών, ζητούν από καταναλωτές αμοιβές από 400 έως και 800 ευρώ και μάλιστα χωρίς απόδειξη.
Αυτήν την καταγγελία κάνει η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ και καλεί τους καταναλωτές να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ, καθώς είναι παράνομο.
Οι φορείς αυτοί, επειδή από την 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ ο νόμος και μπορούν οι υπερχρεωμένες οικογένειες με ενώσεις καταναλωτών να ξεκινήσουν τις εξωδικαστικές διαδικασίες με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των χρεών, εισπράττουν αμοιβές. Βάσει του νόμου περί προστασίας καταναλωτή, οι καταναλωτικές οργανώσεις δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν ποσά, παρά μόνο αν πρόκειται για συνδρομές των μελών τους.
Συμβιβασμός
Το ΚΕΠΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 3869/2010, ο ρόλος του μεσολαβητή σχετικά με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έχει ανατεθεί στους παρακάτω:
- Συνήγορο Καταναλωτή, τηλ.: 210-6460862, 210-6460814,
- Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού,
- Ενώσεις Καταναλωτών που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το οποίο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=fileinfo&id=185,
- Μεσολαβητή Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών τηλ.: 210-3376700.
Το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές να μη δίνουν σε κανέναν ούτε ένα ευρώ χωρίς νόμιμα παραστατικά (απόδειξη κ.λπ.).
Για να ενημερωθούν ποιοι φορείς είναι αρμόδιοι για τη μεσολάβηση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ας επισκεφτούν την ιστοσελίδα που αναφέρεται παραπάνω για τις αναγνωρισμένες ενώσεις καταναλωτών ή ας κάνουν ένα τηλεφώνημα στο “1520” της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ ζητεί από τους καταναλωτές εάν έχουν εντοπίσει τέτοια περιστατικά, να το καταγγείλουν γραπτά, για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία μέσω Δικαιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα να ενημερώσουν και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή