Τα αρχεία της Πράβντα στο Διαδίκτυο

Όλη η ιστορία του σοβιετικού κομμουνισμού, το μεγαλύτερο –δηλαδή- μέρος της ύλης της Πράβντα, που ιδρύθηκε από τον Βλαδίμηρο Λένιν, στην Αγία Πετρούπολη, έχει σαρωθεί και ανέβει στο Διαδίκτυο. Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει περισσότερες από 150,000 σελίδες σε PDF μορφή, και καλύπτει μια περίοδο από το 1912 μέχρι το 2009…

Η Πράβντα, που σημαίνει «αλήθεια» στα ρώσικα, ήταν πολύ μεγάλη εφημερίδα την εποχή της σοβιετικής ένωσης. Είχε πολλές φορές απαγορευτεί η κυκλοφορία της, προτού γίνει το επίσημο όργανο του κομμουνιστικού κόμματος, το 1917.

Το 1991, όταν κατέρρευσε το σοβιετικό καθεστώς, η εφημερίδα σταμάτησε την προπαγάνδα, και σύντομα το προσωπικό της προχώρησε σε νέα έκδοση της εφημερίδας, σε σχήμα ταμπλόιντ.

Αν και η εφημερίδα δεν ήταν πολύ αντικειμενική κατά τη σοβιετική περίοδο, θεωρείται ένα ζωτικής σημασίας ιστορικό ντοκουμέντο και ερευνητικό εργαλείο.
Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον αρχηγό του κομμουνιστικού κόμματος, Gennady Zyuganov, η Πράβντα αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πηγή για τη σοβιετική ιστορία. «Πάρε, για παράδειγμα, το τεύχος Μαΐου του 1945-θα δεις όλη την αλήθεια για τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» λέει ο Zyuganov. «Οι λόγοι των διοικητών και των αρχηγών είναι όλοι εκεί: Γάλλων, Βρετανών και Αμερικανών. Αποτελεί ένα γιγάντιο ελεκτή γεγονότων που δεν θα επιτρέψει την ιστορία να ξαναγραφεί»

Η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων στο Διαδίκτυο, είναι δημιούργημα του Ρώσικου Κομμουνιστικού Κόμματος και της εταιρείας EVIS, που έχει την έδρα της στην Αμερική και ειδικεύεται στις Ευρασιατικές μελέτες.

Οι ειδικοί δούλεψαν 12 μήνες για να ολοκληρώσουν τα αρχεία.
Στόχος είναι τα αρχεία αυτά της Πράβντα να είναι διαθέσιμα σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
Πάνω από 60 ιδρύματα έχουν ήδη πρόσβαση στα αρχεία. Ανάμεσά τους είναι τα πανεπιστήμια Oxford, Harvard, Princeton, και Stanford.
Πηγή: rt.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ