Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των τάξεων του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας στην Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας και συγκεκριμένα στην έκθεση ζωγραφικής της κ. Άννας Φιλίνη με θέμα την εξουσία σε 24 ποιήματα του Κ. Καβάφη. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα, 8, και την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014.
Κατά την επίσκεψη του Α΄ επιπέδου την έκθεση παρουσίασε ο κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, ενώ κατά την επίσκεψη του Β΄ επιπέδου παρευρισκόταν η ίδια η δημιουργός των έργων. Τις τάξεις συνόδευσαν οι φιλόλογοι του σχολείου Τάσος Μάτος και Κωνσταντίνος Οικονόμου.
Οι μαθητές του ΣΔΕ είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους 24 πίνακες ζωγραφικής της Φιλίνη και συγχρόνως να διαβάσουν και καβαφική ποίηση. Όπως είναι γνωστό, οι πίνακες είναι εμπνευσμένοι από μια υποκατηγορία των ιστορικών ποιημάτων, που αναφέρεται στην εξουσία. Στη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές έθεσαν πολλές ερωτήσεις και αναπτύχθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τη ζωγραφική και από την ποίηση. Κάθε πίνακας συνδυάζει κείμενο, σχόλια και εικόνα (προσωπογραφία, πορτρέτο, σχέδιο, σκηνικό κλπ.). Όσον αφορά τη ζωγραφική, μεγάλη σημασία έχουν η έκφραση των προσώπων, τα χρώματα και η προσαρμογή στη σύγχρονη εποχή. Με τον τρόπο αυτό συνδυάζεται το χθες με το σήμερα.
Ορισμένα ποιήματα-καλλιτεχνικά έργα που μελετήθηκαν ιδιαίτερα κατά την επίσκεψη ήταν τα εξής: Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Η διορία του Νέρωνος, Ο βασιλεύς Δημήτριος, Από υαλί χρωματιστό και άλλα. Η τραγικότητα του ανθρώπου, η δειλία και ο ηρωισμός, η ματαιοδοξία, η αλαζονεία της εξουσίας, ο πόνος της ανθρώπινης απώλειας ήταν μερικά από τα θέματα που διαπιστώθηκε ότι αναδεικνύονται στα ποιήματα αυτά και τα οποία προσέχτηκαν από την καλλιτέχνιδα και αποδόθηκαν μέσω της ζωγραφικής.
Οι μαθητές πήραν και συνέντευξη από την Φιλίνη, από την οποία προέκυψαν οι εξής χρήσιμες πληροφορίες: Διαβάζει Καβάφη από τα εφηβικά της χρόνια, αλλά όχι τα συγκεκριμένα ποιήματα. Στα 15 της διάβασε την Ιθάκη η οποία τη σφράγισε, αλλά τα ιστορικά ποιήματα τα κατανόησε πολύ αργότερα. Η δημιουργία της συλλογής διήρκεσε 1 χρόνο και 2 μήνες περίπου, ενώ είχε ασχοληθεί ξανά με τη μεταφορά του Καβάφη στη ζωγραφική. Τα υλικά που χρησιμοποίησε είναι το μολύβι, τα νεροχρώματα και το μαρκαδοράκι.
Η κατασκευή κάθε έργου δεν είχε την ίδια διάρκεια και προϋπέθετε πολλές δραστηριότητες όπως: η ζωγραφική πρώτα του προσώπου επάνω στον πίνακα, έπειτα η καταγραφή του κειμένου και στη συνέχεια η σχεδίαση του «σκηνικού», το οποίο συγχρόνως ερμηνεύει και το ποίημα. Η Φιλίνη ζωγραφίζει στο εργαστήριό της, στο σπίτι της. Όσον αφορά τις δημιουργίες της συγκεκριμένης συλλογής, η καλλιτέχνις δεν θα ήθελε να τις σκορπίσει, γιατί αποτελούν ένα σύνολο. Τα έδειξε στην Αθήνα και στη Λάρισα και θα ήθελε η συλλογή να ταξιδέψει και αλλού. «Ο Καβάφης λέει πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αυτοπρόσωπη παρουσία της Άννας Φιλίνη στην εκπαιδευτική επίσκεψη ικανοποίησε τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, καθώς και τους μαθητές και θεωρήθηκε πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί δόθηκε η ευκαιρία για άμεση επαφή με τη δημιουργό και η ανταλλαγή απόψεων για μοτίβα που υπάρχουν ή θα μπορούσαν να υπάρχουν στα έργα.
Ακριβώς για τον λόγο αυτό και οι μαθητές του ΣΔΕ συμμερίζονται την άποψη ότι η συλλογή θα πρέπει να μελετηθεί και από περισσότερους μαθητές σε άλλες πόλεις της χώρας, γιατί ο Καβάφης πράγματι λέει πολλά με την ποίησή του και αξίζει αυτά να διαδοθούν και με αυτόν τον τρόπο