Τέλος η προστασία της πρώτης κατοικίας από 1η Ιανουαρίου 2015, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε παράταση της μεταβατικής διάταξης για την αναστολή των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις που προβλέπει ο τελευταίος νόμος Χατζηδάκη και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για 250.000 ιδιοκτήτες να χάσουν τα σπίτια τους και να δημιουργηθεί τεράστιο και εκρηκτικό κοινωνικό ζήτημα αφού θα ζήσουμε μαζικές εξώσεις δανειοληπτών αλλά και θα δούμε εκατοντάδες ή χιλιάδες νέους άστεγους.
Σύμφωνα με τα «Νέα», αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος εκατοντάδες δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη και να χάσουν την πρώτη κατοικία, με πρώτους εκείνους που έχουν ήδη στα χέρια τους διαταγή πληρωμής και δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να ρυθμίσουν το δάνειο ή τα δάνειά τους το προηγούμενο διάστημα και οι οποίοι είναι τουλάχιστον 100.000. Μόνος τρόπος προστασίας η υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη για όσους μπορούν να αποδείξουν πραγματική αδυναμία πληρωμής, ενώ για όσους θέλουν να συνεργαστούν με τους πιστωτές τους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους ξεκινά η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τις τράπεζες.
Γκρίζα ζώνη ωστόσο παραμένει τι θα γίνουν εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία και οφείλουν σε τρίτους, εκτός δηλαδή των τραπεζών, καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας ορίζει μόνο τα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η κυβέρνηση, ύστερα από διαπραγματεύσεις και με τους δανειστές, θεωρεί ότι η προστασία που παρέχεται από τον νόμο Κατσέλη και αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι επαρκής, ενώ η εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2015 του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών προσφέρει στα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων. Ωστόσο οι δυνατότητες αυτές ενέχουν ακόμη και τον κίνδυνο ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη εφόσον αυτοί χαρακτηριστούν από τις τράπεζες ως «μη συνεργάσιμοι».
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, τουλάχιστον μαζικούς, κάτι που και το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώ¬νει προσπαθώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις εκ μέρους των δανειοληπτών και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν. Προσθέτει μάλιστα ότι εάν από την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας προκύψουν κενά, αυτά θα αξιολογηθούν ώστε να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 25 δισ. ευρώ είναι το σύνολο των κόκκινων δανείων (σε καθυστέρηση ή καταγγελία), περίπου 250.000 ακίνητα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού, ενώ 100.000 κινδυνεύουν με άμεση εκτέλεση από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια από το νέο έτος για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους;
Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, οι δυνατότητες είναι δύο και αφορούν πρώτον, την υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη και δεύτερον την αναζήτηση με την Τράπεζα ρύθμισης εφόσον όμως τα δάνεια δεν έχουν καταγγελθεί.