Κάλεσμα στο πυκνό ακροατήριο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του και γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Χατζηγιάννειου σε μια κοινή πορεία με στόχο να υπάρξει ένας νέος πατριωτισμός, ένα νέο συλλογικό παράδειγμα, μια τεράστια οικονομική και κοινωνική προσπάθεια απηύθυνε ο γνωστός γιατρός και υποψήφιο βουλευτής με το Ποτάμι στο νομό Κώστας Μπαργιώτας,
υποστηρίζοντας ότι από καταβολής ο Κοτζαμπασισμός , ο παλαιοκομματισμός και η διαφθορά αποτέλεσαν πληγές του νεοελληνικού κράτους. Μάλιστα θύμισε ότι ο Σουρής έγραφε σάτιρα στο Ρωμιό του 1870 που δυστυχώς μοιάζει εντελώς σημερινή. (αχ Ελλάς ηρώων χώρα….)
Σύμφωνα με τον κ. Μπαργιώτα η χαμηλής ποιότητας Υγεία με υπερβολικά μεγάλο κόστος , η δικαιοσύνη που αυτό-ακυρώνεται λόγω βραδύτητας και γραφειοκρατίας και μια πανάκριβη για το μέσο εισόδημα παρα-παιδεία αποτελούσαν προβλήματα που διαρκώς διογκώνονταν στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης.
«Μετά την ένταξη στην Ευρώπη κεφάλαια έρεαν είτε με τη μορφή ενισχύσεων (ΜΟΠ, ΕΣΠΑ κτλ.) είτε με τη μορφή Δάνειων τα οποία με το ευρώ πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, συντηρώντας ένα κλίμα σχετικής αισιοδοξίας και μια επίπλαστη ευημερία.
Αντί να διοχετευτούν σε παραγωγικές επενδύσεις, σε έρευνα και καινοτομία τα κεφάλαια αυτά πρακτικά διασπαθίστηκαν και σε μεγάλο βαθμό λεηλατήθηκαν από ένα μεταπρατικό παρασιτικό ιδιωτικό τομέα που αναπτύχθηκε σταδιακά και αντικατέστησε την πραγματική παράγωγη με την διαφθορά και την προσοδοθηρία.
Στερημένη από ουσιαστική ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της και έρμαιο πολιτικών και κοινωνικών ελίτ που πλούτιζαν από την διαχείριση των επιδοτήσεων και των δάνειων, η Ελληνική οικονομία έφτασε στο χείλος της καταστροφής και η επίπλαστη ανάπτυξη εξανεμίστηκε όταν η ροή του φθηνού χρήματος σταμάτησε λόγω της διεθνούς ύφεσης .
Είναι γνωστό τι επακολούθησε με τις κυβερνητικές ανακατατάξεις τους “αγανακτισμένους” και την διαίρεση της κοινωνίας και των κομμάτων σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακους. Δυστυχώς και ενώ άλλες χώρες που “παρασύραμε” στην κρίση βγαίνουν από τα μνημόνια, η Ελλάδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον επεσήμανε ότι το πολιτικό σύστημα και οι οικονομικές ελίτ ενδιαφέρονται μόνο για την διατήρηση των συμφερόντων τους και των μηχανισμών τους. Μέσα στην πιο βαθιά κρίση μια κυβέρνηση με ακροδεξιό στίγμα στηρίχθηκε όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και σε ότι απόμεινε από το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύοντας καθημερινά πως μόνο ενδιαφέρον της ήταν η διαχείριση της εξουσίας προς όφελος των μηχανισμών.
Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατούσε και αδυνατεί να μετατρέψει την οργή των άνεργων και των νεο-πτωχων σε πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής εκπέμποντας αλληλοαναιρούμενα μηνύματα και ακροβατώντας ανάμεσα στο νέο-σταλινισμό και την σοσιαλδημοκρατία αδυνατώντας να αποκρυσταλλώσει σαφή στρατηγική παραμονής ή εξόδου από το ευρώ.
Ανάμεσα στις συμπληγάδες του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού ο ευρύτερος χώρος του πολίτικου κέντρου στιγματισμένος από την διαχείριση της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προσπαθεί σήμερα να ανασυγκροτηθεί σε μια νέα καθαρή βάση.
Αναφερόμενος στο κόμμα του το Ποτάμι σημείωσε ότι αποστολή και στόχος του είναι η ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου μακριά από τους μηχανισμούς που τον πρόδωσαν και από τις χρεοκοπημένες παλαιοκομματικές συμπεριφορές.
«Το Ποτάμι είναι μια νέα προσέγγιση στην πολιτική μια νέα φρέσκια προσπάθεια ανασυγκρότησης.
Μπορεί και πρέπει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία με μια νέα πολιτική κουλτούρα συγκλίσεων και συνεργασιών για μια νέου τύπου διακυβέρνηση. Για να γίνουμε κανονικό κράτος, κράτος ευρωπαϊκό με σύγχρονες δομές και λειτουργικούς θεσμούς με διαφάνεια και αξιοκρατία. Το Ποτάμι έχει δηλώσει επανειλημμένα έτοιμο να συνεργαστεί και να στηρίξει κυβερνήσεις του 51% με εθνικό στόχο την έξοδο από την κρίση. Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση ούτε εύκολη ούτε ανώδυνη είναι.
Η χώρα χρειάζεται ένα νέο πατριωτισμό ένα νέο συλλογικό παράδειγμα, μια τεράστια οικονομική και κοινωνική προσπάθεια. Σ αυτή την προσπάθεια θέλω να συμμετάσχω μέσα από τις γραμμές του Ποταμιού», κατέληξε ο κ.Μπαργιώτας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον υποψήφιο βουλευτή προλόγισε ο γνωστός καθηγητής Αχ. Γραβάνης, που βρέθηκε σήμερα στη Λάρισα.