Light αναψυκτικά: λιγότερες θερμίδες, μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού;

Σύμφωνα με μια μελέτη περισσότερων από 2.500 ατόμων που παρουσιάστηκε στην International Stroke Conference στο Λος Άντζελες, οι άνθρωποι που πίνουν light αναψυκτικά καθημερινά έχουν 61 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν, ακόμη και όταν λάβουμε υπόψη το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση, την κατανάλωση αλκοόλ και τις θερμίδες που καταναλώνουν ημερησίως…

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα light αναψυκτικά δεν αποτελούν το βέλτιστο υποκατάστατο των ζαχαρούχων ποτών, και μπορεί να σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια,” ανέφερε στο συνέδριο η Hannah Gardener από το University of Miami.

Αλλά το ερωτηματολόγιο στο οποίο βασίστηκε η μελέτη συγκέντρωσε επικρίσεις από ειδικούς στη διατροφή, και την αγγειακή νόσο. «Η μελέτη αυτή έχει σημαντικές αδυναμίες και δεν θα πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση των light αναψυκτικών”, δήλωσε ο υπεύθυνος σε θέματα Υγείας και Ιατρικής του ABC News, Δρ Richard Besser.

“Ένα από τα πολλά ελαττώματα της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την πρόσληψη light αναψυκτικών μόνο όταν ξεκίνησε η μελέτη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η πρόσληψη αναψυκτικών παρέμεινε σταθερή σε όλη τη διάρκεια αυτής της μελέτης” συμπλήρωσε ο Besser.

Πηγή: abcnews.go.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ