«Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Reuters.
Αποστάσεις από την Ελλάδα στο θέμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους παίρνει η Κύπρος, η οποία, ακολουθεί τον δικό της δρόμο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters. «Οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ ασκούν πιέσεις στην ιστορική συγγένειά της με την Κύπρο, καθώς η Λευκωσία παίρνει αποστάσεις από την Αθήνα προσπαθώντας να διασφαλίσει την παρουσία της στο νομισματικό μπλοκ», αναφέρει το Reuters.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι «η Κύπρος θέλει να καταρρίψει την αντίληψη ότι οι δύο χώρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, καθώς ανησυχεί ότι θα μπορούσε κι αυτή ίσως να παρασυρθεί από την Ελλάδα σε περίπτωση κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η τύχη της Κύπρου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημαντικό τεστ για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αντιμέτωπη με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
«(Το να μοιραζόμαστε μία) γλώσσα είναι ένα πράγμα αλλά το να είμαστε η ίδια οικονομία είναι κάτι τελείως διαφορετικό» δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου.
«Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Reuters.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει υπάρξει σε μεγάλο βαθμό επιμελής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για ένα διεθνές πακέτο διάσωσης που έλαβε το 2013. Υπήρξε μικρή λαϊκή διαμαρτυρία παρά τη βαθιά ύφεση που ακολούθησε.
Οι δρόμοι των δύο χωρών έχουν αποκλίνει πιο απότομα από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα και απαιτώντας μία μείωση του επίσημου χρέους της.
Η κεντροδεξιά κυπριακή κυβέρνηση κατηγορεί τον πρώην κομμουνιστή Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για την καθυστέρηση της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών που κατέστησε την τελική διάσωση πιο επώδυνη.
Η Κύπρος ελπίζει να επιστρέψει στον δανεισμό από τις αγορές ομολόγων φέτος, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ μία τέτοια προοπτική για την Αθήνα είναι μικρή.
Οι εμπορικοί δεσμοί Ελλάδας – Κύπρου είναι μέτριοι. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Βρετανία στην πώληση υπηρεσιών στην Κύπρο, όπως είναι οι διακοπές, αλλά υπολείπεται κατά πολύ της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας ως «πελάτης» της Κύπρου, επισημαίνει το Reuters.
Η πρώην βρετανική αποικία έχει επίσης περιορίσει τους τραπεζικούς δεσμούς της με την Ελλάδα που οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες, όταν τα ελληνικά ομόλογα είχαν αναδιαρθρωθεί ή «κουρευτεί». Ήταν αυτές οι απώλειες που έθεσαν σε «θανάσιμο» κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και οδήγησαν στη διάσωση.
«Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην Ελλάδα», δήλωσε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρος. “Αλλά αν υπάρξουν προβλήματα, οι τράπεζες εδώ είναι αποκομμένες”.
kathimerini.gr
“Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά αυτό είναι όλο”;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Σοβαρά;;;;;;;;;;;;;;;;