Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής του Ποταμιού- Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη διατύπωση γνώμης, μετά από ακρόαση των προτεινομένων, από τον Υπουργό Υγείας, για διορισμό Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.).
Σύμφωνα με το βουλευτή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εκτός από τις δραματικές, οριζόντιες και παράλογες περικοπές πόρων και την ελάττωση του προσωπικού το ΕΣΥ χρονίως έπασχε από κακοδιοίκηση. Οι κομματικές επιλογές σε όλη την κλίμακα της διοικητικής πυραμίδας στέρησαν το ΕΣΥ από σύγχρονες εξειδικευμένες διοικήσεις. Παραδοσιακά, κομματικοί φίλοι και αποτυχόντες πολιτευτές αναλάμβαναν τις τύχες των νοσοκομείων πολλές φορές χωρίς την παραμικρή διοικητική εμπειρία.
Η νέα κυβέρνηση έσπευσε να σεβαστεί την μακροχρόνια παράδοση του κομματισμού και της πελατοκρατίας. Αξιοποιώντας την υφιστάμενη διάτρητη νομοθεσία, έσπευσε να ανακοινώσει την αντικατάσταση των διοικήσεων των ΥΠΕ. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή των προηγούμενων χρόνων. Αδιαφανής, αναξιοκρατική και αυστηρότατα κομματική.
Το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύει πως η ανάληψη θέσεων ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό πρέπει να γίνεται με προκήρυξη βάσει προσόντων και ανοικτές διαφανείς διαδικασίες επιλογής. Πιστεύει πως ο κρατικός μηχανισμός έχει ανάγκη από εξειδικευμένα στελέχη με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο τους και όχι κομματικά ένσημα και προϋπηρεσία.Σε όλο τον κόσμο οι επιλογές στελεχών αυτού του επιπέδου προκηρύσσονται με βάση συγκεκριμένα προσοντολόγια και φυσικά εξελίσσονται με διαφάνεια σε όλα τους τα στάδια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιλέγονται οι καλύτεροι και από αυτούς γίνεται η τελική επιλογή.
Δυστυχώς η κυβέρνηση, όπως και με την επιλογή των γενικών γραμματέων, επέλεξε την πεπατημένη του παλαιοκομματισμού. Δε γνωρίζουμε ούτε τους συνυποψήφιους -αν υπήρξαν- και τα προσόντα τους ούτε τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή. Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιλογή προέδρου του ΕΟΠΠΥ δίνουν μια πολύ σαφή ιδέα περί του τρόπου και του σκεπτικού με τα οποία γίνονται οι επιλογές «πολιτικών» στελεχών.
Ήδη, από την επαύριο της ανακοίνωσης των ονομάτων των νέων διοικητών καταθέσαμε ερώτηση ζητώντας από τον κ Υπουργό Υγείας να αποσαφηνίσει τα κριτήρια της επιλογής των διοικητών των ΥΠΕ και τις προθέσεις του για τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η διαδικασία της επικύρωσης τέτοιων διορισμών από την αρμόδια επιτροπή της βουλής ουσιαστικά νομιμοποιεί και διαιωνίζει την βασική ίσως αιτία της κακοδαιμονίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Την κακοδιοίκηση.
Ευχόμαστε στους διοικητές των ΥΠΕ , με κάθε ειλικρίνεια, καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο τους. Η ιστορία και η στατιστική δυστυχώς δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Για το κάλο του ΕΣΥ και της χώρας ελπίζουμε να διαψευσθούμε.