Οπως μας πληροφορεί το Αστεροσκοπείο Λάρισας, το βράδυ της Κυριακής 20 προς Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 01:21 ώρα Ελλάδος (ή 23:21 U.T.) αρχίζει και αστρονομικά η εποχή της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο. Για την επιστήμη της αστρονομίας, η έναρξη της εποχής της άνοιξης προσδιορίζεται από το γεγονός ότι ο Ήλιος, κατά την ετήσια φαινόμενη περιφορά του στον ουράνιο θόλο, φαίνεται να εγκαταλείπει το νότιο ημισφαίριο του ουρανού, να διέρχεται από τον ουράνιο ισημερινό (εαρινό σημείο) και να συνεχίζει το ταξίδι του στο βόρειο ημισφαίριο… Κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας, το ημερήσιο τόξο που φαίνεται να διατρέχει ο Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα είναι ίσο με το αντίστοιχο νυχτερινό κάτω από τον ορίζοντα. Επίσης, ο Ήλιος ανατέλλει ακριβώς από το σημείο του ορίζοντα της Ανατολής και δύει ακριβώς στη Δύση. Από την επομένη, η διάρκεια της μέρας θα είναι όλο και μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της νύχτας.
Την άνοιξη ο έναστρος νυχτερινός ουρανός αποκτά νέα στολίδια, όπως είναι οι αστερισμοί της Παρθένου και του Λέοντα. Οι χειμωνιάτικοι αστερισμοί του Ταύρου και του Ωρίωνα δύουν κάθε ημέρα όλο και νωρίτερα και σιγά – σιγά χάνονται μέσα στο φως της ημέρας. Τα ανοιξιάτικα βράδια ψηλά στον ουρανό βρίσκεται ο πιο γνωστός και εύκολα αναγνωρίσιμος αστερισμός, η Μεγάλη Άρκτος. Από τα επτά πιο λαμπρά άστρα της, τα τέσσερα σχηματίζουν ένα τετράπλευρο και τα υπόλοιπα τρία μια …ουρά. Έτσι αν ενώσουμε και τα επτά με νοητές γραμμές σχηματίζουν ένα τεράστιο ουράνιο τηγάνι. Η Μεγάλη Άρκτος έχει πολλές άλλες ονομασίες, όπως Άμαξα, Κιβωτός του Νώε, Πλοιάριο του Αγ. Πέτρου ή Αλέτρι. Στην ελληνική μυθολογία η Μεγάλη Άρκτος αντιπροσώπευε την όμορφη νύμφη Καλλιστώ την οποία ερωτεύθηκε ο Δίας. Από τον έρωτά τους η Καλλιστώ απέκτησε τον Αρκά, τον γενάρχη των Αρκάδων. Ο Αρκάς συμβολίζεται από τον αστερισμό της Μικρής Άρκτου.
Την άνοιξη, που οι καιρικές συνθήκες γενικά το επιτρέπουν, αξίζει να θαυμάσουμε και να χαρούμε την ομορφιά του έναστρου ουρανού. Μύρισε άνοιξη λοιπόν!