ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντιπαιδαγωγική η συγχώνευση των σχολείων

Την αντίθεσή της στις προωθούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας κάνοντας λόγο για αντιπαιδαγωγικό μέτρο που θα διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση. την ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:«Η επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Γι’ αυτό δεν είναι ώρα για «εθνική συναίνεση» αλλά σύγκρουση με κινητοποιήσεις και απεργίες μέχρι την απόσυρση αυτών των αντιεκπαιδευτικών μέτρων διάλυσης της δημόσιας παιδείας. Ας παγώσει η πληρωμή του χρέους και των τόκων των τραπεζιτών, ώστε να βρεθούν τα λεφτά για να λειτουργήσει η εκπαίδευση, αντί να μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη για χάρη του Καλλικράτη».

Σε άλλο σημείο υποστηρίζουν ότι «τα όρια των σχολείων θέλουν να γίνουν πιο «ευρύχωρα». Να είναι εύκολες και νόμιμες οι μετακινήσεις του μαθητικού πληθυσμού από το ένα σχολείο στο άλλο, ώστε να μεγαλώνει ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα, να γίνεται η εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική. Άλλωστε, δεν είναι μακριά από τις κυβερνητικές προθέσεις το κουπόνι του μαθητή, όπου το σχολείο θα χρηματοδοτείται ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα έχει και ο μαθητής θα μπορεί να «διαλέγει» το σχολείο του.  Στόχος των συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι λιγότερα σχολεία, λιγότερα «έξοδα» (δηλαδή δαπάνες), μεγαλύτερα τμήματα μαθητών – περισσότερα μαθησιακά ελλείμματα, εξαφανισμένοι αντισταθμιστικοί – υποστηρικτικοί θεσμοί, λιγότεροι εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτικοί σε διαρκή ομηρία και περιπλάνηση, αφού θα μειωθούν δραστικά οι οργανικές θέσεις».

Τέλος υπογραμμίζεται ότι όλα αυτά συνδυάζονται με το τι προβλέπει το διαβόητο μνημόνιο κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, που απαιτεί λιγότερες δαπάνες για την εκπαίδευση, μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, αύξηση των ωρών εργασίας τους.

Το νέο ταξικό σχολείο της αγοράς, το σχολείο των ταξικών φραγμών, το σχολείο του μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί μέσα από τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των εργαζομένων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ