Απεργία πείνας μαθητών για να μην κλείσει το σχολείο τους

Με μια κίνηση εντυπωσιακή, αλλά και επικίνδυνη για την υγείας τους μαθητές του Λυκείου Τσαριτσάνης αποφάσισαν να προχωρήσουν από χθες σε απεργία πείνας σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αλλάξει την απόφασή της και να μην καταργήσει το Λύκειο Τσαριτσάνης, που αποτελεί συνέχεια της Οικονόμειου Σχολής. Σε ψήφισμά τους οι μαθητές αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η πλειοψηφία των μαθητών του Λυκείου Τσαριτσάνης αποφάσισε από σήμερα, 18 Μαρτίου, και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, και συγκεκριμένα η ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση του Λυκείου Τσαριτσάνης, να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Πιστεύουμε πως είναι η έσχατη λύση, αλλά και η μοναδική που θεωρούμε πως θα σας κάνει να ευαισθητοποιηθείτε. Θεωρώντας χρέος μας να κρατήσουμε την Οικονόμειο Σχολή ανοιχτή, είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας. Σας ενημερώνουμε ότι θα παραμείνουμε στο χώρο της Οικονόμειου Σχολής για όσο χρειαστεί, ακόμη και με κίνδυνο της σωματικής μας υγείας.

Ελπίζουμε να αντιμετωπίσετε με κατανόηση και ευαισθησία την απεγνωσμένη αυτή κίνηση μας, που πηγάζει μόνο από αγνή αγάπη για το σχολείο και τον τόπο μας».

Την ίδια ώρα οι σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων του Δημοτικού, Γυμνασίου και του Λυκείου Τσαριτσάνης, οι μαθητικές κοινότητες του Γυμνασίου και Λυκείου και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης καταγγέλλουν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση του Λυκείου Τσαριτσάνης.

«Το κλείσιμο του σχολείου μας, στο οποίο φοιτούν σήμερα 43 μαθητές, θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή του τόπου. Θα φέρει μαρασμό και θα οδηγήσει στην ερήμωση της Τσαριτσάνης, η οποία είναι μία ιστορική κωμόπoλη 3.000 κατοίκων.

Επιπλέον, το Λύκειο της Τσαριτσάνης στεγάζεται στην περίφημη «Οικονόμειο Σχολή», η οποία αποτελεί κληροδότημα του Διδασκάλου του Γένους, Κων/νου Οικονόμου εξ Οικονόμων, και λειτούργησε σε χρόνια δίσεχτα και σκοτεινά, προσφέροντας μοναδική υπηρεσία στην Ελληνική παιδεία.

Η ιστορία της εκπαίδευσης στην Τσαριτσάνη είναι μακρά. Εδώ δίδαξαν μεγάλες μορφές του Ελληνισμού, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαρος, ο Κων/νος Κούμας, ο Μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Κων/νος Οικονόμος εξ Οικονόμων. Θεωρούμε πως τους οφείλουμε, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού, τη διατήρηση της παρακαταθήκης που μας άφησαν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Εν τω μεταξύ, μεγάλη ήταν η συμμετοχή γονέων και μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών από όλη τη Θεσσαλία στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι ΕΛΜΕ και οι σύλλογοι δασκάλων και νηπιαγωγών από όλη τη Θεσσαλία έξω από το κτίριο της περιφερειακής εκπαίδευσης, με μοναδικό αίτημα να μην προχωρήσουν συνενώσεις και συγχωνεύσεις σχολείων. Στο χθεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν γονείς και μαθητές από την Τσαριτσάνη, από το δημοτικό της Δολίχης, μαθητές και γονείς από διάφορα σχολεία της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και των Τρικάλων, ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του συλλόγου δασκάλων του νομού Λάρισας, μέλη του νέου δ.σ. της ΕΛΜΕ, αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Αριστερής Παρέμβασης με επικεφαλής τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Φ. Γενηκομσίου, η ΕΟΑΣ Λάρισας, αλλά και συνδικαλιστές από τους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς.

Μιλώντας για τη χθεσινή κινητοποίηση ο πρόεδρος του συλλόγου Δασκάλων κ. Δ. Παπαποστόλου, τόνισε ότι η διοίκηση του συλλόγου καταδικάζει την ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αγνοώντας την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. «Το υπουργείο κινήθηκε με προχειρότητα και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό στην αναμόρφωση του σχολικού χάρτη.

Δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν δημόσια ποιοτική παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες με λογιστικά κριτήρια που προτάσσουν τις περικοπές σε σχολεία, 40% μείωση λειτουργικών δαπανών το 2010, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο σχολείο της αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά καλώντας το υπουργείο και την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευση να επανεξετάσουν το όλο θέμα.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, των γονέων και των μαθητών, συναντήθηκε με τη προϊσταμένη της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης κ. Κ. Πράντζου στην οποία μετέφεραν το αίτημά τους για απόσυρση του σχεδίου καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Από την πλευρά της η κ. Πράντζου αφού υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες αλλαγές μικρής κλίμακας για να διορθωθούν κάποιες αστοχίες και λάθη.

Μετά το πέρας της συνάντησης συνδικαλιστές, γονείς και μαθητές επισκέφθηκαν τα γραφεία της περιφέρειας ολοκληρώνοντας εκεί τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Εξάλλου, σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται γονείς και μαθητές του μονοθέσιου νηπιαγωγείου και του διθέσιου δημοτικού σχολείου Ολυμπιάδας που βρίσκονται από προχθές υπό κατάληψη και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να κλείσουν τα σχολεία.

«Δεν επιτρέπουμε τα παιδιά μας να στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες ενός σχολικού κτιρίου 60 ετών, όπου η στέγη και τα κουφώματα είναι σε άθλια κατάσταση, όταν το κτίριο στην Ολυμπιάδα είναι καινούριας κατασκευής με αρκετές ευρύχωρες αίθουσες, με καινούρια κουφώματα και με μεγάλο προαύλιο χώρο σε απόσταση ασφαλείας από τον κεντρικό δρόμο του χωριού. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η μεταφορά των παιδιών μας σε άλλο σχολείο θα αποτελούσε πράξη επιπόλαιη με μοναδικό σκοπό την υποβάθμιση της παιδείας των μαθητών. Η μεταφορά των μαθητών από τα χωριά μας στο σχολείο της Καλλιθέας σε καθημερινή βάση εκτός από την ταλαιπωρία στην οποία θα υποβάλλει τους μαθητές, θέτει σε κίνδυνο και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και οδικού δικτύου.

Επιθυμούμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν και να μορφωθούν στον τόπο τους, χωρίς καθημερινές εξαντλητικές μετακινήσεις και ταλαιπωρίες. Διεκδικούμε τη παραμονή και τη σωστή λειτουργία των σχολείων μας, όπως και να επανδρωθούν οι θέσεις ειδικοτήτων, όπως  Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Ξένης Γλώσσας για τα παιδιά μας. Επιθυμούμε οι μαθητές των σχολείων μας να έχουν ίσες ευκαιρίες για μάθηση, όπως και οι μαθητές των πολυδύναμων σχολείων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ