Μ. Χαρακόπουλος: Το οικονομικό κραχ στην ΕΛΑΣ απειλεί τη δημόσια ασφάλεια

«Δυστυχώς οι ανησυχίες μας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνονται με βάση την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη» επισημαίνει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Χρήστου Παπουτσή σε ερώτησή του σχετικά με τις δραστικές περικοπές κονδυλίων που αποδυναμώνουν την ΕΛΑΣ. «Είναι φανερό ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πληρωμή των λειτουργικών δαπανών, εμποδίζει την έγκαιρη έγκριση των κονδυλίων που απαιτούνται προκειμένου η ΕΛΑΣ να είναι σε θέση να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα μάς δείχνει το πιο βίαιο πρόσωπό της», τονίζει ο Θεσσαλός πολιτικός.

Ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του επιβεβαιώνει τη θέση των δύο αστυνομικών ομοσπονδιών (Π.Ο.ΑΣ.Υ. και Π.Ο.ΑΞΙ.Α) ότι η αλλαγή του τρόπου πληρωμής των λειτουργικών δαπανών της ΕΛΑΣ και η υπαγωγή τους στη χρονοβόρα διαδικασία της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου συνεπάγεται σοβαρή καθυστέρηση στην έγκριση δαπανών σε βάρος τελικά της δημόσιας ασφάλειας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής: «Οι δαπάνες που θα πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή της Ελληνικής Αστυνομίας θα ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και ενταλματοποιούνται από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κατά το χρόνο αυτό, εκκρεμεί, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός υπομνημάτων οδοιπορικών εξόδων του αστυνομικού προσωπικού. Η μέχρι σήμερα καθυστέρηση έγκρισης δαπανών του Φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας, οφείλεται στις διαδικασίες εφαρμογής του μητρώου δεσμεύσεων, προαπαιτούμενου για την έγκριση οποιασδήποτε δέσμευσης».

Για τις επισκευές των 13.458 περίπου υπηρεσιακών οχημάτων που διαθέτει η ΕΛΑΣ, οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν μέσα στο 2011 πρέπει πλέον υποχρεωτικά να καλύψουν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του 2010, που όπως μάλιστα ομολογεί ο ίδιος ο Υπουργός, δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς! Συγκεκριμένα, ο κ. Παπουτσής αναφέρει τα εξής: «Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων ύψους 546.000,00 ευρώ στον ΚΑΕ 0861 και 1.260.000,00 ευρώ στον ΚΑΕ 1321, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του έτους 2010, καθόσον σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο δε θα αναλαμβάνεται καμία νέα υποχρέωση, εάν προηγουμένως δεν έχουν δεσμευθεί με νέες αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης, πιστώσεις ισόποσες με το ανεξόφλητο μέρος των αναλήψεων του προηγούμενου έτους», και προσθέτει ότι «εφόσον προσδιοριστούν επακριβώς οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους 2010, θα καταβληθεί προσπάθεια για την έγκριση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί στη διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου από τις περιφερειακές Υπηρεσίες (…) πάντοτε εντός των διατεθεισομένων πιστώσεων του Π/Υ εξόδων. Το θέμα της προμήθειας νέων οχημάτων είναι σε άμεση συνάρτηση με τον εκτελούμενο κατ’ έτος Π/Υ εξόδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος όμως, είναι περιορισμένος λόγω της παρούσης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ