Μπορεί η καλύτερη τεχνολογία να κάνει ασφαλή την πυρηνική ενέργεια;

Η τεχνολογία μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια, αλλά πάντοτε θα υπάρχουν κίνδυνοι με την πυρηνική ενέργεια. Οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες που βρίσκονται στο κέντρο της τρέχουσας κρίσης, χρησιμοποιούν παλιά τεχνολογία που τους καθιστά πιο ευάλωτους.  Η επόμενη γενιά των αντιδραστήρων θα είναι “παθητικής ψύξης», που σημαίνει ότι αν η εφεδρική ισχύς αποτύχει, όπως έγινε στην Ιαπωνία, η κατάρρευση (meltdown)… θα αποφεύγεται πιο εύκολα. (Η παθητική ψύξη των συστημάτων ποικίλλει, αλλά κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η μη εξάρτηση από εξωτερική τροφοδοσία.) Άλλες κατώτερης τεχνολογίας βελτιώσεις, όπως η ενίσχυση των δομών συγκράτησης, έχουν επίσης μετριάσει τον κίνδυνο.

Αλλά αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία, μας υπενθυμίζει ότι σε οποιοδήποτε εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα τα ευάλωτα σημεία είναι αναπόφευκτα. Η προσεκτική σχεδίαση και κατασκευή μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα καταστροφών, αλλά δεν μπορούν να την εξαλείψουν. Οι επιχειρηματίες και οι αρχές θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες βλάβες.

Οι περισσότερες πηγές ενέργειας συνεπάγονται κινδύνους. Ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει εάν το ρίσκο της πυρηνικής ενέργειας – σε σύγκριση με εκείνο των άλλων πηγών ενέργειας – είναι πολύ υψηλό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ