Τις εκκρεμότητες του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ανέδειξε σήμερα με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Π. Σκουρλέτη, ο βουλευτής του Ποταμιού – Λάρισας και υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.
Στην πρωτολογία του ο βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό, εάν σκοπεύει να επανασυστήσει τον ΟΕΚ, όπως προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις είχε δεσμευτεί, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων. Ο βουλευτής τόνισε ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΟΕΚ στον ΟΑΕΔ έγινε χωρίς τη δημιουργία διοικητικής δομής εντός του ΟΑΕΔ, αλλά ως πρόσθετο αντικείμενο στις υπηρεσίες του Οργανισμού. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην περιφέρεια Θεσσαλίας δεν υπάρχει γραφείο αποκλειστικής ενασχόλησης με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ. Οι υπάλληλοι, που μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ, ασχολούνται με θέματα του Οργανισμού και παράλληλα με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ. Πρότεινε δε, έστω και σε επίπεδο περιφέρειας, για την καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων που ετεροαπασχολούνται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, να συγκεντρωθούν σε γραφείο αποκλειστικής ενασχόλησης με τις εκκρεμότητες του ΟΕΚ.
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων, που ανέφερε ο βουλευτής, είναι η έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων σε 165 οικισμούς, ήτοι 14.751 κατοικίες, και τόνισε την αδυναμία των οικογενειών να διαχειριστούν το ακίνητό τους, καθώς δεν διαθέτουν τίτλο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την κοστολόγηση των διαμερισμάτων του πρώην ΟΕΚ στον οικισμό «Μελίνα Μερκούρη» στη Γιάννουλη Λάρισας οι 660 περίπου δικαιούχοι και ρώτησε τον Υπουργό, αν θα υπάρξει άμεσα κάποια ενέργεια από το Υπουργείο.
Ο κ Σκουρλέτης παραδέχτηκε το μέγεθος των προβλημάτων και δήλωσε «κινούμαστε στο να αποκαταστήσουμε μια ξεχωριστή δομή για αυτά τα προβλήματα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω αυτή τη στιγμή, αν αυτή η δομή θα πάρει τη μορφή ενός ξεχωριστού οργανισμού, όπως ήταν πριν ο ΟΕΚ». Ως προς το θέμα των παραχωρητηρίων τόνισε «κινούμαστε ήδη σε μια κατεύθυνση, για να λύσουμε το θέμα και των παραχωρητηρίων, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να υπάρξει επαναξιολόγηση του κόστους, γιατί έχουν αλλάξει πολλά πράγματα με ραγδαία απομείωση αξιών, άρα δεν μπορούμε να χρεώνουμε τους δικαιούχους με τιμές, οι οποίες δεν υφίστανται πλέον, και αφού λάβουμε υπόψη τη δεινή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων από τους δικαιούχους να πάμε και σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις».
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής αναφέρθηκε στα περίπου 200 χιλιάδες δάνεια που δόθηκαν από τον ΟΕΚ (δάνεια πολυτέκνων και δάνεια αποπεράτωσης, επισκευής ή επέκτασης) και παραμένουν αρρύθμιστα.