Καμία αύξηση στο τιμολόγιο του νερού από τη ΔΕΥΑ Τυρνάβου και το 2026

Σταθερή για μία ακόμη χρονιά η τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης για να μην επιβαρυνθούν οι δημότες παρά την τεράστια αύξηση του κόστους λόγω των τιμών του ρεύματος

Τη βούληση της δημοτικής αρχής να μην κάνει καμία αύξηση στην τιμή του νερού ύδρευσης και το 2026 έκανε γνωστή χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Τυρνάβου και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Στέλιος Τσικριτσής.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος ανέφερε:

«Η συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Τυρνάβου πραγματοποιείται και φέτος μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, τη γενικευμένη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και την ένταση πολιτικών που προωθούν την εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών, μεταξύ αυτών και του νερού.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να ανταποκριθούν σε υπέρογκες δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα, Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια, σε συνθήκες χαμηλών μισθών και βαριάς άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Την ίδια στιγμή, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των ΔΕΥΑ από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αυτές επωμίζονται αυξημένα λειτουργικά κόστη που δεν οφείλονται σε δική τους ευθύνη.
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο συνδέεται άμεσα με τον σχεδιασμό συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ και ανοίγουν τον δρόμο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού, στη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές, στη χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Η εμπειρία από την αντίστοιχη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον ρόλο της ΡΑΑΕΥ καταδεικνύει με σαφήνεια τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια πολιτική και στο νερό, αν δεν αντιδράσουμε ουσιαστικά.
Η ΔΕΥΑ Τυρνάβου δεν αντιμετωπίζει διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα. Δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, ούτε οφειλές προς το Δημόσιο ή τρίτους.
Το μοναδικό και καθοριστικό πρόβλημα που επηρεάζει την οικονομική της λειτουργία είναι η εκρηκτική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας από το 2021 και μετά, αποτέλεσμα της κυβερνητικής και ευρωπαϊκής πολιτικής στην αγορά ενέργειας.
Ενδεικτικά:
• το 2020 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανερχόταν σε περίπου 390.000 ευρώ,
• το 2021 ξεπέρασε τις 500.000 ευρώ,
• το 2022 προσέγγισε το 1.000.000 ευρώ,
• το 2023 ανήλθε περίπου σε 830.000 ευρώ,
• για το 2024 έως σήμερα προσεγγίζει τις 700.000 ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η συσσώρευση οφειλών προς παρόχους ενέργειας που προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία ευθύνη της επιχείρησης.
Παρά τις ασφυκτικές αυτές συνθήκες, η ΔΕΥΑ Τυρνάβου συνεχίζει να παρέχει φθηνό, ελεγμένο και ποιοτικό νερό:
• με τιμή 0,41 €/κ.μ. έως 70 κυβικά, από τις χαμηλότερες πανελλαδικά,
• χωρίς πάγια χρέωση,
• χωρίς την επιβολή του τέλους του 80% του άρθρου 25 του ν. 1069/1980,
• με πολιτική ρυθμίσεων έως 100 δόσεις και ειδικές διευκολύνσεις για λαϊκές οικογένειες και πληγέντες.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, σε συνέχεια και της περσινής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, θεωρεί ότι οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων θα επιβάρυνε περαιτέρω το ήδη πιεσμένο λαϊκό εισόδημα, χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση στα προβλήματα της επιχείρησης.
Για τον λόγο αυτό, και φέτος, επιλέγεται συνειδητά η μη μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στους δημότες και η διατήρηση των τιμολογίων στα ίδια επίπεδα

Παράλληλα, ως δημοτική αρχή διεκδικούμε:
• κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ,
• ένταξη των ΔΕΥΑ σε μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας,
• κατάργηση του ΦΠΑ στο νερό,
• καμία συγχώνευση ΔΕΥΑ,
• προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων,
• κατάργηση των πρόσθετων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς νερού,
• δημόσια, ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων με ευθύνη του κράτους.
Με βάση όλα τα παραπάνω, εισηγούμαστε τα τέλη ύδρευσης της ΔΕΥΑ Τυρνάβου να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, επαναβεβαιώνοντας την περσινή απόφαση και την κατεύθυνση υπεράσπισης του νερού ως κοινωνικού αγαθού και όχι ως εμπορεύματος».

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Τα πιο δημοφιλή Σήμερα

Τελευταία Νέα