Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ελασσόνας: Δεν παίζουμε με το νερό

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε στην δημοσιότητα το πρόβλημα που προέκυψε με το νερό στα παραολύμπια χωριά του Δήμου μας. Διάφορα λέγονται ,γράφονται , αλλά με επίσημο τρόπο από την πλευρά της διοίκησης δεν έχουμε ακόμη τίποτα ακούσει ,πέραν εξαγγελιών προτροπής των κατοίκων να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση και μαγείρεμα.

Η όλη ιστορία με τα υπολείμματα ουρανίου έχει έρθει στο προσκήνιο πριν αρκετό διάστημα χωρίς βέβαια η Δημοτική αρχή Γατσα να ακολουθήσει την ασφαλή οδό της διερεύνησης από πιστοποιημένα κρατικά επίσημα ερευνητικά κέντρα όπως πχ ο Δημόκριτος που έχουν κάποια σχετική ειδίκευση , αλλά προτίμησε την ανάθεση σε εργαστήρια χωρίς να είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία τους.

Πέραν αυτού δεν προέβηκε σε καμία ενημέρωση από τότε ,αλλά ούτε και κάποια ενέργεια που αφορά την παρέμβαση της επίσημης πολιτείας , πράγμα που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις .

Η ΔΕΥΑΕΛ παράλληλα ουδέποτε προχώρησε σε σχεδιασμό διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ύδρευσης με γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις φυσικών πηγών στο σύνολο του δημου ,αλλά κομπάζει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την επερχόμενη τηλεμετρία των πολλών εκατομμυρίων .
Όλα αυτά ενταγμένα στη λογική αντιμετώπισης του νερού με γνώμονα το κόστος- όφελος, δηλαδή εμπόρευμα.

Η υπόθεση του νερού είναι υπόθεση του λαού, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε όσους όλα αυτά χρόνια το διαχειρίστηκαν με την εισπρακτική λογική,μακριά από τις πραγματικές ανάγκες για επαρκές ποιοτικό και φθηνό νερό.

Τέτοια υπόθεση απαιτεί την λαϊκή πρωτοβουλία με συνελεύσεις στα χωριά, στο σύνολο των χωριών, με πρωτοβουλία συλλόγων, προέδρων τοπικών κοινοτήτων, άλλων φορέων με διεκδικητικό πλαίσιο που θα βάζει προτεραιότητα τις ανάγκες κ από όχι το κόστος.

Άμεσα να διεκδικήσουμε :

  • Ασφαλείς και έγκυρες μετρήσεις για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων αλλά και νιτρικών σ’ όλες τις υποδομές ύδρευσης.
  • Εξασφάλιση για όσο διάστημα χρειαστεί δωρεάν παροχης εμφιαλωμένων νερών σε όλα τα χωριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τον Δήμο και το επίσημο κράτος.
  • Άμεσες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής ύδρευσης με μόνιμο προσανατολισμό .
  • Εγκατάσταση σε όλες τις υποδομές των απαραίτητων φίλτρων για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού.
  • Συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση για το μέγεθος του προβλήματος.
  • Να στελεχωθεί η ΔΕΥΑΕΛ με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή μακριά από τις εργολαβίες και την οικονομική αιμορραγία του οργανισμού.
  • Διασφάλιση για την προσωρινή ύδρευση ότι τα νερά δεν θα αντλούνται από περιοχές με επιβάρυνση από νιτρικά λόγω της αγροτικής λίπανσης και των υπολειμμάτων της κτηνοτροφίας.

Τέλος σε ότι αφορά τις φιλοδοξίες της τοπικής διοίκησης να εξασφαλίσει νερά πηγών του Ολύμπου, αυτό δεν πρέπει να γίνεται με όρους σπέκουλας και παραπλάνησης που μόνο ανασφάλεια δημιουργεί , αλλά με σχεδιασμό, με διεκδίκηση πόρων για ασφαλή και επαρκές φθηνό για τα λαϊκά νοικοκυριά νερό , μαζί με τον κόσμο και τους φορείς του.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

▌ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

▌ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ