Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική εκδήλωση του Progressive Lab στο Ωδείο Αθηνών
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας «Τι είναι προοδευτικό σήμερα;» και άνοιξε ένας κύκλος διαλόγου για την εκ νέου νοηματοδότηση της έννοιας προοδευτικό στην Ελλάδα του 2025. (διαθέσιμη εδώ: https://shorturl.at/K0QRW ).
Η εκδήλωση



Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πέτρος Ιωαννίδης, επικεφαλής της aboutpeople, παρουσιάζοντας τα βασικά ευρήματα της πρώτης έρευνας με τίτλο «Τι είναι προοδευτικό σήμερα;».

Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 2.260 πολιτών, ανέδειξε:
• Το 56,5% των ερωτηθέντων αυτοπροσδιορίζεται ως «μάλλον προοδευτικό».
• Ο όρος «προοδευτικός» συνδέεται κυρίως με τα ανθρώπινα δικαιώματα (34,2%), το κοινωνικό κράτος (33,8%) και την καταπολέμηση ανισοτήτων (32,3%).
• Το 87,4% θεωρεί ότι η αύξηση των ανισοτήτων απειλεί τη δημοκρατία.
• Το 72,1% πιστεύει ότι τα παραδοσιακά κόμματα έχουν ξεπεραστεί.
• Ισχυρή στήριξη καταγράφεται σε ζητήματα όπως η ισότητα φύλων (91,2%), η υποχρεωτική σεξουαλική αγωγή στα σχολεία (83,5%) και η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών (82,7%).
• Προφίλ των “προοδευτικών” πολιτών: κυρίως νέοι 17–34 ετών, γυναίκες, κάτοικοι Αττικής, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μη θρησκευόμενοι.
• Ιδεολογικές τάσεις: 24,3% δηλώνει Σοσιαλδημοκρατία, 21,2% Δημοκρατικός Σοσιαλισμός, 15,9% Φιλελευθερισμός.

Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με θέμα «Τι είναι προοδευτικό σήμερα;», στο οποίο συμμετείχαν:
• η Λένα Διβάνη, συγγραφέας και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών,
• ο Αργύρης Γ. Πασσάς, Ομότιμος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• ο Φίλιππος Σαχινίδης, Πρώην Υπουργός, Συντονιστής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Progressive Lab,
• ο Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ,
με συντονιστή τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών ανέδειξαν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του προοδευτισμού:
Λένα Διβάνη
«Για τη σημερινή εποχή, προοδευτικό είναι ό,τι βοηθά τον άνθρωπο να ζήσει σαν άνθρωπος και εξαρτάται από το χρόνο. Σήμερα αυτό σημαίνει: α) σωτηρία της δημοκρατίας, που προϋποθέτει εξάλειψη των ανισοτήτων β) προστασία του περιβάλλοντος και γ) έλεγχος των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογικός γραμματισμός.

«Η προϋπόθεση του προοδευτικού είναι η δημοκρατία. Χωρίς αυτήν, οποιοδήποτε σχέδιο – είτε αφορά την τεχνητή νοημοσύνη είτε την τεχνολογία – δεν μπορεί να ρυθμιστεί.»
Φίλιππος Σαχινίδης

1. Δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας για να περιορίζονται οι κοινωνικές συνέπειες των κρίσεων.
2. Θεμελίωση μιας δυναμικής οικονομίας για να κατοχυρωθεί η θέση της χώρας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
3. Οικοδόμηση μιας οικονομίας της αξιοπρέπειας που δημιουργεί ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες».

«Για να ορίσουμε τι είναι προοδευτικό, το πλέον ασφαλές κριτήριο μας το δίνει το βασικό πρόταγμα του διαφωτισμού, που είναι ο αυτοκαθορισμός του ανθρώπου, σε όλες του τις εκφάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι η προοδευτικότητα δεν ταυτίζεται με τον εκσυγχρονισμό, διότι προϋποθέτει προσεκτική διήθηση και όχι άκριτη αποδοχή των σύγχρονων δεδομένων, προκειμένου να διασφαλισθούν, μέσω συγκεκριμένων πολιτικών ιεραρχήσεων τόσο σε επίπεδο εθνικού κράτους όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θεμελιώδεις συνιστώσες του αυτοκαθορισμού, δηλαδή η ατομική ελευθερία, η πολιτική συμμετοχή και η κοινωνική δημοκρατία»

Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ:
https://www.youtube.com/live/TITYtSYYq4g?feature=shared
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.


























