Ο Τύρναβος γιόρτασε την απελευθέρωσή του από τους ναζί

Με κάθε επισημότητα και παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, πολιτών και μαθητών σχολείων γιορτάστηκε χθεςη επέτειος της απελευθέρωσης του Τυρνάβου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πομπή από το δημαρχείο προς το άγαλμα του Αντάρτη στην είσοδο της πόλης. Επικεφαλής της πομπής η φιλαρμονική του δήμου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Στέλιος Τσικριτσής που ανέφερε:

«Σήμερα είμαστε εδώ και φέτος, πιστοί στο ραντεβού μας για να τιμήσουμε την Απελευθέρωση του Τυρνάβου, στις 24 Οκτωβρίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μια μέρα βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του λαού μας, που συμβολίζει τη δύναμη της οργανωμένης λαϊκής αντίστασης και του αγώνα για τη λευτεριά.

Η Απελευθέρωση ήρθε γιατί ο αγώνας χιλιάδων ανθρώπων, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον κατακτητή. Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, η Εθνική Αλληλεγγύη και οι άλλες λαϊκές οργανώσεις αποτέλεσαν τη δύναμη που κράτησε όρθιο τον λαό, οργάνωσε την αντίστασή του, έδωσε μάχη ενάντια στην πείνα και την εξαθλίωση και συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Σε αυτήν την εποποιία, καθοριστική ήταν η συμβολή του ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε στην οργάνωση και την καθοδήγηση του αγώνα.

Όμως, δεν πρόλαβε να φέξει η μέρα της λευτεριάς και άρχισε η επίθεση ενάντια στο ίδιο το λαϊκό κίνημα, που είχε σηκώσει το κύριο βάρος της Αντίστασης. Οι διώξεις, η καταστολή και η ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 έδειξαν ότι η απελευθέρωση από τον ξένο κατακτητή δεν σήμαινε πως ο λαός θα μπορούσε να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του.

Ακολούθησαν νέες διώξεις και ένα κύμα τρομοκρατίας, που οδήγησαν χιλιάδες αγωνιστές ξανά στον δρόμο της ένοπλης πάλης, με τη συγκρότηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η ιστορική πείρα μάς θυμίζει πως η λευτεριά συνδέεται με το δικαίωμα του λαού να καθορίζει τη ζωή και το μέλλον του, να διεκδικεί όσα έχει ανάγκη, να ζει χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Σήμερα, οκτώ δεκαετίες μετά, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ισχυρά κράτη και οικονομικά συμφέροντα οξύνονται, οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται και οι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η συνεχιζόμενη τραγωδία του παλαιστινιακού λαού επιβεβαιώνουν ότι οι ανταγωνισμοί και οι σχεδιασμοί των ισχυρών έχουν πάντα θύματα τους λαούς.

Η χώρα μας δεν μπορεί να μένει έξω από αυτήν τη συζήτηση. Η συμμετοχή σε πολεμικούς σχεδιασμούς, η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους. Ο λαός μας έχει κάθε λόγο να απαιτεί την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων και να μη γίνει ο ίδιος θύτης άλλων λαών ούτε στόχος αντιποίνων.

Τιμώντας την Απελευθέρωση του Τυρνάβου, τιμούμε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, τους αμέτρητους αγωνιστές και αγωνίστριες του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, όλης της επαρχίας μας, και τα δεκάδες θύματα του τόπου μας. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη τους και αντλούμε διδάγματα για το σήμερα.

Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Απέναντι στην ιστορία του τόπου μας, αλλά και απέναντι στα παιδιά μας.
Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης!
Ζήτω η Απελευθέρωση του Τυρνάβου!»

Την ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ-Π.Π. Νίκος Μπαντόγιας που παρουσίασε το χρονικό της απελευθέρωσης. Στην ομιλία του επεσήμανε τα παρακάτω:

«82 χρόνια από την 24η Οχτώβρη 1944 ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ την Απελευθέρωση του Τυρνάβου. Οι ναζί κατακτητές κάτω από τα χτυπήματα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη χώρα μας, εξαναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τον Τύρναβο και τη χώρα μας για να έρθει, έτσι, μετά την τρίχρονη Κατοχή, η πολυπόθητη Λευτεριά για την οποία ο λαός μας πλήρωσε βαρύτατο τίμημα με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Τη μέρα της Απελευθέρωσης ο λαός του Τυρνάβου, με τις σημαίες και τα λάβαρα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του τιμημένου ΚΚΕ που ήταν η ψυχή, οργανωτής και ο καθοδηγητής του Απελευθερωτικού αγώνα, κατέκλυζε τους δρόμους γιορτάζοντας τη Λευτεριά του. Ο λαός μας με τον ηρωικό λαϊκό στρατό του, τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, είχε ήδη τότε απελευθερώσει το 90% της χώρας, παίρνοντας τις τύχες του στα χέρια του οργανώνοντας την Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, τη Λαϊκή Δικαιοσύνη, τη Λαϊκή Παιδεία κλπ.

Το ναζιστικό τέρας, ενώ είχε διαφανεί η ήττα του, χτυπούσε με μεγαλύτερη βαρβαρότητα το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, τα περισσότερα μπλόκα έγιναν το 1944, ώστε να μην επικρατήσουν μετά την απελευθέρωση. ΓΓ αυτό και έγινε η εκτέλεση των 200 Κομμουνιστών στην Καισαριανή, γΓ αυτό και όλο το 1944 σε όλη τη Ελλάδα έγιναν δεκάδες μπλόκα μαζί με τους ταγματασφαλίτες δολοφονώντας Κομμουνιστές και άλλους ΕΑΜίτες. Το ίδιο επεδίωκαν και οι Άγγλοι σύμμαχοι της αστικής τάξης, που είχαν αποφασίσει να μην χτυπήσουν τον χιτλερικό στρατό κατά την αποχώρησή του.

Αλλωστε το έδειξαν ακόμη από το Γενάρη του 1944 βομβαρδίζοντας μαζί με τους Αμερικανούς ανελέητα τον Πειραιά και τις συνοικίες του που είχε αναπτυχθεί
ο ΕΛΑΣ. Έτσι τον Δεκέμβρη του 1944 όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος, με τα ένοπλα τμήματά του και τον Αγγλικό στρατό χτύπησαν το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ κάτω από το φόβο κατάληψης της εξουσίας από τον λαό, επιδιώκοντας να επανεγκαταστήσουν την αστική εξουσία.

Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, η ΟΠΛΑ και η Εθνική Αλληλεγγύη, ο ένοπλος λαός και η νεολαία του, η οργανωμένη μαζική εργατική-λαϊκή δράση, ήταν μπροστά στις μάχες για να κρατηθεί όρθιος ο λαός απέναντι στην πείνα και την εξαθλίωση, ταυτόχρονα με τον ένοπλο αγώνα τους ενάντια στους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δωσίλογους και ταγματασφαλίτες. Σε αυτές τις συνθήκες φάνηκε η αξία της μαζικής οργανωμένης αντίδρασης απέναντι στους εχθρούς τους λαού, γράφτηκαν ηρωικές ιστορικές σελίδες που εμπνέουν το σημερινό αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Αντίθετα, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας εγκατέλειψαν το λαό στην τύχη του κάτω από την μπότα του κατακτητή. Μέρος του αστικού πολιτικού κόσμου εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με τους Εγγλέζους συμμάχους τους καταφεύγοντας στη Μ. Ανατολή και το Λονδίνο. Μια μερίδα τους συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους Γερμανούς κατακτητές συγκροτώντας τις δωσίλογες κυβερνήσεις.

Μαζί οργάνωσαν τα διαβόητα Τάγματα Ασφαλείας και άλλες ένοπλες φασιστικές οργανώσεις για να χτυπήσουν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τον αγωνιζόμενο λαό γενικότερα και, πρώτα απ’ όλους, το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές. Το μόνο που ενδιέφερε την αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της, που καλούσε το λαό μας σε υποταγή στον κατακτητή, ήταν πως θα πλουτίσουν και πως θα σώσουν την εξουσία τους σε βάρος του λαού μας.

Όμως το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, που είχε ήδη απελευθερώσει το 90%της χώρας μας με το σύνθημα του τιμημένου ΚΚΕ «όλοι επί ποδός πολέμου», από τον Αύγουστο του 1944 στο Νομό της Λάρισας, κατάφεραν αποφασιστικά χτυπήματα ενάντια στα γερμανοφασιστικά στρατεύματα.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα δύο ττατρίδες και δύο κόσμοι, βρίσκονται σε ανειρήνευτη σύγκρουση. Αττό τη μία ο κόσμος της βιοπάλης και οι αγωνίες του και αττό την άλλη οι εκμεταλλευτές του και οι σχεδιασμοί τους. Αττό τη μία οι ανάγκες της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και αττό την άλλη το εχθρικό κράτος, οι θεσμοί του, οι συμμαχίες του, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Από τη μία τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας!

Σήμερα, οκτώ δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθημερινά οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικά μπλοκ, το ευρωατλαντικό παρά και τις μεταξύ των κρατών διαφοροποιήσεις, και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ με επικεφαλής τη Κίνα και τη Ρωσία. Ο πόλεμος ΝΑΤΟ – Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, αλλά και οι πολυμέτωπες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνουν ότι οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις εξακολουθούν να έχουν θύματα τους λαούς.

Η αστική τάξη της Ελλάδας με την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας ποντάρει στη γεωστρατηγική αναβάθμισή της, στην ενίσχυση της εξουσίας της και μεγαλύτερη συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας των πολεμικών συγκρούσεων. Η χώρα έχει μετατραπεί από τη μια άκρη έως την άλλη σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ενώ κρίσιμος οπλισμός μεταφέρεται για να ενισχύσει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος προχωρά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, προμηθεύεται έναντι πακτωλού χρημάτων τη διάτρητη ασπίδα του Αχιλλέα, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα και Ελληνική πυροβολαρχία περιφρουρεί τα συμφέροντα της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οξύνονται οι ανταγωνισμοί της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη με κινδύνους θερμών επεισοδίων σε βάρος και των δύο λαών.

Η ιστορία του ιμπεριαλιστικού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής και της απελευθέρωσης διδάσκει ότι κανένας λαός δεν μπορεί να στηρίζει την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του στην αστική τάξη και στα κόμματά της.

Αλλωστε όλοι αυτοί έχουν παραδώσει την ασφάλεια της χώρας στους πολεμοκάπηλους ΝΑΤΟ-EE. Επιβεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «εθνική ενότητα» ανάμεσα στις λαϊκές εργατικές δυνάμεις και την αστική τάξη, δεν είναι προς το συμφέρον των λαών η συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος σε αστική διακυβέρνηση, όπως έγινε τότε στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε καθαρά στη χώρα μας, με τις μεθοδεύσεις της αστικής τάξης και των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών συμμάχων της, ττου για να επιβάλουν την αστική εξουσία οδήγησαν στον εμφύλιο. Τότε ο λαός δεν υποτάχτηκε αλλά ξαναπήρε τα όπλα γράφοντας την τρίχρονη ένοπλη ταξική εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που φέτος κλείνουν 80 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η τότε ηρωική πάλη των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων απέδειξε ότι δεν υπάρχει καμμιά δυνατότητα εκπλήρωσης και των εργατικών – λαϊκών και των καπιταλιστικών συμφερόντων ταυτόχρονα. Τότε, όπως και σήμερα, η νίκη του ενός σήμαινε την ήττα του άλλου.

Σήμερα για τα κέρδη των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, ο λαός πληρώνει την πολεμική οικονομία και την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξαπλώνεται με κίνδυνο γενίκευσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ, Τσίπρας κλπ, στηρίζουν τη στρατηγική της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, υπηρετούν την επιθετικότητα της αστικής τάξης και τη συμμετοχή στους πολέμους, που μετατρέπουν το λαό σε θύτη άλλων λαών αλλά και θύμα ταυτόχρονα αφού η χώρα γίνεται στόχος αντιποίνων.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε απαιτώντας την απομάκρυνση τώρα των αμερικανοΝΑΤΟικών Βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που δρουν εκτός συνόρων, την απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις πολεμικές τους συγκρούσεις. Καμία αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Δεν χωράει εφησυχασμός.

Το παράρτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών, Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και Πολιτικών Προσφύγων, τιμά τον μεγαλειώδη, ηρωικό αγώνα του λαού μας την περίοδο 1941-1949 και παλεύει για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Για να μείνουν ζωντανά τα διδάγματα της ιστορίας του Β’ ΠΠ, ώστε να μην πληρώνουν πια οι λαοί την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να πάρουν τη ζωή τους στα δικά τους χέρια. Ο λαός μας μπορεί και πρέπει να κατευθύνει τους αγώνες του στην ανατροπή του σάπιου σημερινού συστήματος και του αστικού κράτους και να οργανώσει την κοινωνία με ριζικά διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης σε όφελος του, με επίκεντρο την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, προσφυγιά και πολέμους».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

▌ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ