Πούτιν: Απευθείας συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Πούτιν: Συνομιλίες με τους ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας για την Ουκρανία. Οι όροι της Μόσχας και οι νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Νέα διπλωματική κινητικότητα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνομιλεί απευθείας με δύο Ευρωπαίους ηγέτες, λίγες ημέρες πριν από τις προγραμματιζόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, με αντικείμενο τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η πρωτοβουλία ανήκε στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες και πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με την Ουκρανία, έπειτα από τις επαφές που είχαν στις 20 Οκτωβρίου στο Όσλο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Τι ζήτησε ο Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, ο Πούτιν επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Η Μόσχα επιδιώκει μια συνολική συμφωνία που δεν θα περιορίζεται στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά θα περιλαμβάνει και το ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ήδη δηλώσει στις 22 Οκτωβρίου ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις πρέπει να εξασφαλίζουν την ασφάλεια τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας, απορρίπτοντας μια προσωρινή εκεχειρία χωρίς οριστική πολιτική διευθέτηση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν αποκλιμάκωση
Ο Φινλανδός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή συνομιλία ουσιαστική, επισημαίνοντας ότι η έκβαση του πολέμου επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της Ευρώπης.
Από την πλευρά του, ο Νορβηγός πρωθυπουργός υπογράμμισε το τεράστιο ανθρώπινο και υλικό κόστος της σύγκρουσης, τονίζοντας την ανάγκη για συγκεκριμένα μέτρα αποκλιμάκωσης.
Οι δύο ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η Φινλανδία και η Νορβηγία θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, ενώ διευκρίνισαν ότι οι επαφές τους με τον Πούτιν έγιναν με την ιδιότητα των ηγετών των χωρών τους και όχι ως εκπροσώπων ολόκληρης της Ευρώπης.
Μετά τη συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, επικοινώνησαν και με τον Ζελένσκι, τον οποίο ενημέρωσαν για όσα συζητήθηκαν.
Νέες ειρηνευτικές συνομιλίες τον Νοέμβριο
Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, όταν προγραμματίζεται η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με πιθανό τόπο διεξαγωγής το Άμπου Ντάμπι.
Η ρωσική πλευρά έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ το Κίεβο επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το εδαφικό ζήτημα. Η Ρωσία απαιτεί τον έλεγχο ολόκληρου του Ντονμπάς, ακόμη και περιοχών που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, κάτι που η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει.
Τοπική εκεχειρία, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται
Την ίδια ημέρα τέθηκε σε εφαρμογή περιορισμένη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της Ολέσκι, στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η απομάκρυνση αμάχων.
Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά τη συγκεκριμένη περιοχή και δεν σηματοδοτεί γενική εκεχειρία. Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε άλλα σημεία της Ουκρανίας, με νέες απώλειες αμάχων.
Οι σημερινές απευθείας επαφές με τον Πούτιν ανοίγουν έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και την Ευρώπη.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.




















