Πρωτοβουλία Καπετάνου για το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε Παραλία Κουλούρας, Μεσάγγαλα και Καστρί Λουτρό.
«Οι μελετητές των ΤΠΣ οφείλουν να σχεδιάζουν με βάση την πραγματικότητα και όχι να την αγνοούν», υποστήριξε ο βουλευτής στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ
Σημαντική παρέμβαση για τα χρόνια πολεοδομικά ζητήματα της παραλιακής ζώνης του Δήμου Τεμπών πραγματοποίησε ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Καπετάνος, με επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιο Μπακογιάννη, παρουσία όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παράγοντων.
Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Ειδικός Χωροτάκτης Χρήστος Κουτάκος, μεταφέροντας την πραγματική εικόνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη άμεσης αναθεώρησης και επικαιροποίησης της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Αιγάνης, ενός πλαισίου που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο για τέσσερις δεκαετίες, καθώς και η ένταξη των πραγματικών δεδομένων δόμησης στο υπό εκπόνηση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Τεμπών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε:
-στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στους οικισμούς, Νέα Μεσάγγαλα, Καστρί Λουτρό, Παραλία Κουλούρας
-στην ανάγκη σαφών και λειτουργικών ορίων οικισμών,
-στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας,
-στη δυνατότητα χρησιμοποίησης σύγχρονων εργαλείων, όπως η ιδιωτική πολεοδόμηση, πάντα όμως με κανόνες.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα της συνάντησης αυτής που ζήτησε ο κ. Καπετάνος, η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσίες του Υπουργείου αναγνωρίζουν την ανάγκη επανεξέτασης του υφιστάμενου πλαισίου, με στόχο έναν πιο ρεαλιστικό και λειτουργικό σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Πλην όμως η ευθύνη των προτάσεων βρίσκεται στους ιδιώτες μελετητές που έχουν αναλάβει την εκπόνηση των ΤΠΣ σε κάθε περιοχή της χώρας.
Η συνάντηση αυτή στο ΥΠΕΝ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, μιας από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον χωρικό σχεδιασμό των τελευταίων δεκαετιών.
Κι αυτό γιατί τα νέα τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ) θα καθορίσουν οριστικά χρήσεις γης, όρους δόμησης και όρια οικισμών, διαμορφώνοντας το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα πιεστικό, καθώς μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών διαδικασιών, με χρηματοδότηση τους από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλως από εκεί και έπειτα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, τα ΤΠΣ να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αναθεώρηση της ΖΟΕ Αιγάνης σε συνδυασμό με το συνολικό Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Τεμπών, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αποκατασταθούν χρόνιες στρεβλώσεις, να μπει τέλος στην πολεοδομική αβεβαιότητα και να διαμορφωθεί ένα σταθερό και δίκαιο πλαίσιο για κατοίκους και ιδιοκτήτες.
Ο Χρήστος Καπετάνος μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, δήλωσε:
«Η παραλία της Κουλούρας, τα Μεσάγγαλα, το Καστρί Λουτρό και συνολικά η παραλιακή ζώνη του Δήμου Τεμπών δεν μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένες σε ρυθμίσεις άλλων εποχών.
Σήμερα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, να δώσουμε οριστικές λύσεις με κανόνες, ισορροπία και σεβασμό στο περιβάλλον και την περιουσία των πολιτών.
Οι μελετητές των ΤΠΣ οφείλουν να σχεδιάζουν με βάση την πραγματικότητα και όχι να την αγνοούν.
Θα συνεχίσουμε τη συστηματική προσπάθεια, μέχρι να διασφαλιστεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για όλους.
Μετά από αίτημα κατοίκων και Συλλογικών φορέων των οικισμών Καστρί Λουτρό, Μεσάγγαλα, Παραλίας Κουλούρας του δήμου Τεμπών, ζήτησα αυτήν την ουσιαστική συνάντηση με τον ΓΓ ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη τον οποίο και ευχαριστώ, για να του μεταφέρω δια ζώσης την ανάγκη οι περιοχές αυτές να βγουν από την πολύχρονη αβεβαιότητα και την απομόνωση, με πλήρη σεβασμό στους νόμους και τους περιβαντολογικούς κανόνες.
Ως βουλευτής του νομού Λάρισας, σε πλήρη συνεννόηση και με τον δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη με τον οποίο έχω μία γόνιμη επικοινωνία, θα επιμείνουμε ώστε να υπάρξει νέο, δίκαιο και βιώσιμο πολεοδομικό σχέδιο για τον δήμο Τεμπών, αλλά και για όλους τους δήμους του νομού Λάρισας».
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
























