Στις 28 Μαρτίου 2025, κάμερα ασφαλείας καταγράφει 2,5 μέτρα μετατόπιση εδάφους σε 1,3 δευτερόλεπτα κατά τον σεισμό 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ. Οι επιστήμονες αποκτούν μοναδικά δεδομένα.
Η Γη σκίζεται μπροστά στην κάμερα: Πρώτη φορά βλέπουμε ρήγμα σε πραγματικό χρόνο
Ένα πρωτοφανές επιστημονικό εύρημα έρχεται από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Κιότο, η οποία ανέλυσε υλικό από κάμερα ασφαλείας που κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο το σπάσιμο του εδάφους κατά τον φονικό σεισμό της Μιανμάρ τον Μάρτιο του 2025.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της σεισμολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν τη ρήξη της Γης “ζωντανά”: το έδαφος μετατοπίστηκε 2,5 μέτρα σε μόλις 1,3 δευτερόλεπτα, αποδεικνύοντας την ύπαρξη μιας παλμικής ρήξης – ενός φαινομένου που μέχρι τώρα είχε μόνο θεωρητική υποστήριξη από μακρινά δεδομένα.
«Η ταχύτητα και η ακρίβεια της μετατόπισης επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για παλμική ρήξη» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Jesse Kearse.
Δείτε το βίντεο
Καινοτομία στη μελέτη σεισμών
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία pixel cross-correlation για να αναλύσουν καρέ-καρέ τη ρήξη του ρήγματος στο βίντεο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά:
- Ταχύτητα μετατόπισης: έως 3,2 μέτρα/δευτερόλεπτο
- Πορεία της ρήξης: Ελαφρώς καμπυλωτή, επιβεβαιώνοντας γεωλογικές υποθέσεις ότι οι ρηξιγενείς ζώνες δεν είναι απόλυτα ευθείες
Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη
Για πρώτη φορά, η σεισμολογία αποκτά οπτικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης από το ίδιο το σημείο ρήξης.
Αυτό δίνει στους ερευνητές ακριβή κινηματικά δεδομένα και ανοίγει τον δρόμο για νέες φυσικές προσομοιώσεις ρηγμάτων, που μπορούν να βελτιώσουν τη μελλοντική πρόβλεψη σεισμικής επικινδυνότητας.
Πηγές:
- Επιστημονική δημοσίευση στο The Seismic Record
- Kyoto University: Δελτίο Τύπου
Τα τελευταία Νέα
