Ξεκίνησε χθες Σάββατο στην Αβδέλλα το αφιέρωμα στους Αδελφούς Μανάκια
Εκδηλώσεις με τίτλο «2ο Αφιέρωμα στους Αδελφούς Μανάκια 2026» πραγματοποιούνται και φέτος στην Αβδέλλα Γρεβενών το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Οι εκδηλώσεις, που τείνουν να γίνουν θεσμός, οργανώνονται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αδελφοί Μανάκια – Αβδέλλα. Η γενέτειρα του Ελληνικού και Βαλκανικού Κινηματογράφου», που ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό την ανάδειξη της Αβδέλλας ως γενέτειρας του ελληνικού και βαλκανικού κινηματογράφου, καθώς αποτελεί τον τόπο γέννησης και δράσης των πρωτοπόρων κινηματογραφιοστών αδελφών Γιάννη και Μίλτου Μανάκια.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες Σάββατο 30 Μαΐου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
18.30 Έναρξη με τελετή μνήμης στις προτομές των Αδελφών Μανάκια στην κεντρική πλατεία της Αβδέλλα
19.00 μετάβαση στο Μανάκειο Πνευματικό Κέντρο και σύντομοι χαιρετισμοί
19.30- 21.30 :
Γιάννης Σιαφαρίκας :«Αναζητώντας τους Μανάκια. Μια διαδρομή μνήμης και πολιτισμού από το 1978 έως σήμερα»
Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Από την Αβδέλλα στην Οικουμένη. Γιατί οι Αδελφοί Μανάκια είναι «καλοί να τους σκεφτόμαστε».
Λευτέρης Χαρωνίτης , σκηνοθέτης : «Μια οφειλόμενη εθνική αναγνώριση.»
Κατερίνα Τσιάνα , συγγραφέας : «Αδελφοί Μανάκια : η πορεία προς το φως»
Συζήτηση με το κοινό. Προβολή ντοκιμαντέρ για του Αδελφούς Μανάκια, της Γενικής Γραμματείας Τύπου.
Συντονισμός παρουσίαση : Δώρα Τσιλιπάνου, υπ. Διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα:
Κυριακή 31 Μαϊου 2026, ώρα 12.00 : συνάντηση στην πλατεία της Αβδέλλας. Περιήγηση και διαδρομή προς το ξωκκλήσι της Μεταμόρφωσής του Σωτήρα.
21.00 Γλέντι, «Ευωδίας Μελίσματα» με την Αρετή Κετιμέ και τον Κώστα Μήτση στην πλατεία της Αβδέλλας.
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026, τέλεση Θείας Λειτουργίας στο ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας – εορταστική πανήγυρις και Τρανός Χορός
Στο «Μανάκειο Πνευματικό Κέντρο θα φιλοξενείται παράλληλα η περιοδεύουσα Έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια τα πρόσωπα πίσω από τον φακό».
Σημειώνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου θα κινηματογραφηθούν από το σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη και θα αποτελέσουν μέρος του υπό δημιουργία ντοκιμαντέρ για τους Αδελφούς Μανάκια.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
























