Image Not Found

Σοβιετικό διαστημόπλοιο συντρίβεται στη Γη μετά από ταξίδι μισού αιώνα

Μετά από 53 χρόνια περιπλάνησης στο διάστημα, ένα παραστρατημένο σοβιετικό διαστημόπλοιο με το όνομα Kosmos-482 επέστρεψε σήμερα, Σάββατο 10-05-2025, στη Γη. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη στις 9:24 π.μ. ώρα Μόσχας, σύμφωνα με τη Roscosmos, την κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα.

TAFEKHS

Σχεδιασμένο για να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια της Αφροδίτης, το Kosmos-482 ενδέχεται να παρέμεινε άθικτο κατά τη διάρκεια της καθόδου του. Όπως ανέφερε η Roscosmos, κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Τζακάρτας, στην Ινδονησία.

PANTELIDIS

Το Kosmos-482 εκτοξεύτηκε στις 31 Μαρτίου 1972, αλλά παγιδεύτηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη όταν ένας από τους προωθητήρες του σταμάτησε πρόωρα. Η επιστροφή του διαστημοπλοίου στη Γη ξύπνησε μνήμες από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν οι δυνάμεις της Γης διαγωνίζονταν με οράματα επιστημονικής φαντασίας για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος.

«Μας θυμίζει μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση ήταν πιο τολμηρή στο διάστημα — όταν ίσως όλοι ήμασταν πιο τολμηροί στο διάστημα», δήλωσε ο Jonathan McDowell, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard & Smithsonian, ο οποίος παρακολουθεί αντικείμενα σε τροχιά. «Είναι λίγο μια γλυκόπικρη στιγμή, από αυτή την άποψη».

Τα πιο δημοφιλή Σήμερα