Μετά τη δύση του Ηλίου, ο έναστρος ουρανός μας προσφέρει ένα υπέροχο θέαμα τις τελευταίες ημέρες και μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα πλανητικό …’’βαλς’’ με τα τρία λαμπρά ουράνια σώματα που φεγγοβολούν στη δυτική πλευρά του.
Όπως μας πληροφορεί το Αστεροσκοπείο Λάρισας, πρόκειται για τους πλανήτες Αφροδίτη, Κρόνο και Άρη. Η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο από τα τρία, με φαινόμενο μέγεθος -4,4 και ημέρα με την ημέρα φαίνεται να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στον Κρόνο και τον Άρη, που έχουν φαινόμενο μέγεθος +1,1 και +1,5 αντίστοιχα. Στην αστρονομία μικρότερο φαινόμενο μέγεθος σημαίνει λαμπρότερο ουράνιο σώμα.
Σήμερα, Σάββατο 7 Αυγούστου, έχουν την πιο σφιχτή προσέγγιση οι τρεις πλανήτες και βρίσκονται εντός ενός κύκλου με γωνιώδη διάμετρο 4,8 μοίρες. Απόψε και αύριο το βράδυ, η Αφροδίτη θα φαίνεται να προσεγγίζει τον Κρόνο και να τον προσπερνά σε απόσταση μικρότερη από 3 μοίρες. Στις 12 και 13 Αυγούστου στο τρίο των πλανητών θα προστεθεί και η Σελήνη που θα βρίσκεται χαμηλότερα τους και σε απόσταση 7 με 10 μοίρες. Τις επόμενες ημέρες, η Αφροδίτη θα προσεγγίσει τον Άρη και θα συνεχίσει τον ουράνιο χορό μαζί του. Στις 17 με 19 Αυγούστου, ο σφιχτός εναγκαλισμός τους στον ουράνιο θόλο θα είναι μικρότερος από 2 μοίρες.
Για την παρατήρηση του φαινόμενου δεν χρειάζονται ιδιαίτερα όργανα ή κάποια προετοιμασία. Αρκεί ο ουρανός να είναι καθαρός, χωρίς σύννεφα, και να στρέψουμε τα μάτια μας δυτικά, δεκαπέντε μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, σαράντα πέντε λεπτά περίπου μετά τη δύση του Ηλίου.
Στη μυθολογία η θεϊκή ομορφιά της Αφροδίτης σαγήνευε θεούς και ανθρώπους, όμως το ουράνιο φλερτ της με τον Κρόνο, τον Άρη και τη Σελήνη είναι φαινομενικό. Στην πραγματικότητα οι αποστάσεις των τεσσάρων σωμάτων είναι … αστρονομικές!!! Η Σελήνη βρίσκεται σχεδόν 400 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, η ασημένια Αφροδίτη σε απόσταση 188 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ο κοκκινωπός Άρης απέχει 303 εκατομμύρια χιλιόμετρα και ο υποκίτρινος Κρόνος 1,53 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο πλανήτης Αφροδίτη έχει διάμετρο 12.102 χιλιομέτρων, ελάχιστα μικρότερη της Γης και από τη λαϊκή παράδοση ονομάζεται Αυγερινός, όταν φαίνεται νωρίς το πρωί ή Αποσπερίτης, όταν φαίνεται στο βραδινό ουρανό. Ο πλανήτης Άρης έχει διάμετρο 6.786χιλιομέτρων και είναι το 53,2 τοις εκατό της Γης. Ο πλανήτης Κρόνος έχει διάμετρο 120.536χιλιομέτρων, δέκα φορές μεγαλύτερη από της Γης και είναι ο δεύτερος σε μέγεθος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος μετά το Δία.
Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ουράνιο χορό για τέσσερις που αξίζει να θαυμάσουμε.