Συναγερμός έχει σημάνει από το Σάββατο στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας μετά από τις σαφείς εντολές που έστειλε το ΕΚΕΠΥ για ενημέρωση και αναφορά σχετικά με τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας που θα εντοπιστούν ή έχουν εντοπιστεί, μς σκοπό να αποδειχθεί ύστερα από έλεγχο ότι οφείλονται ή όχι στον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.
Εξαιτίας αυτής της οδηγίας, χθες από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αποφασίστηκε να σταλεί δείγμα αίματος και νωτιαίου μυελού ενός 60χρονου που νοσηλεύεται εδώ και 15 μέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας έχοντας όμως, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, διαφύγει τον κίνδυνο.
Η αποστολή των δειγμάτων θα γίνει προς το ειδικό εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Είναι το πρώτο ύποπτο κρούσμα εγκεφαλίτιδας που εντοπίστηκε στη Λάρισα αν και οι γιατροί εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Επιβεβαίωση
Εν τω μεταξύ συνολικά 16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην περιοχή της Μακεδονίας οφείλονται πράγματι στον ιό του Δυτικού Νείλου, επιβεβαίωσε στο in.gr η υπεύθυνη του αρμόδιου εργαστηρίου.
Ο ιός ανιχνεύθηκε μεταξύ άλλων σε δείγματα δύο εκ των τριών ηλικιωμένων ασθενών (μιας γυναίκας και ενός άνδρα) που απεβίωσαν τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Για την τρίτη ασθενή δεν υπήρχε διαθέσιμο αποθηκευμένο δείγμα, ανέφερε η Άννα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Aρμποϊών.
Για τον ιό
Απαντήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συχνά ερωτήματα για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Το εργαστήριο της Δρ Παππά είναι το μόνο στην Ελλάδα στο οποίο μπορεί να γίνει διάγνωση του ιού. «H ανίχνευση γίνεται με ορολογικές εξετάσεις […] Τα περιστατικά όντως πληρούν τα εργαστηριακά και κλινικά κριτήρια για τη νόσο» είπε τη Δευτέρα στο in.gr.
Αρνητικό στον ιό βρέθηκε μόνο ένα από τα 17 δείγματα που απεστάλησαν στο εργαστήριο την περασμένη Πέμπτη, πρόσθεσε η ίδια. Σχεδόν όλα προέρχονταν από ηλικιωμένους ασθενείς.
Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται τη Δευτέρα 12 άτομα με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, από τα οποία το ένα σε σοβαρή κατάσταση.
Και οι τρεις ασθενείς που απεβίωσαν τις τελευταίες ημέρες ήταν ηλικιωμένοι και τουλάχιστον ο ένας από αυτούς (ο 79χρονος που υπέκυψε την Κυριακή) είχε βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
Οι εργαστηριακές έρευνες για την ταυτοποίηση του ιού άρχισαν όταν διαπιστώθηκε αύξηση των περιστατικών εγκεφαλίτιδας και ιογενούς μηνιγγίτιδας στην κεντρική Μακεδονία τις τελευταίες 40 ημέρες, σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου (WNV) μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και συνήθως προκαλεί ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, λιγότερο από το 1% των ασθενών εμφανίζει σοβαρή κλινική νόσο.
Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μ. Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.