Προκηρύσσονται νέα ευρωπαϊκά προγράμματα

Ως «πρώτη νίκη» στον αγώνα για να συνεχιστεί το Πρόγραμμα της Νιτρορύπανσης (και των άλλων Προγραμμάτων) χαρακτήρισε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός το γεγονός ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για πρώτη φορά έστειλε έγγραφο στη Νομαρχία με το οποίο παρέχεται επίσημα η διαβεβαίωση για τη συνέχιση των Προγραμμάτων.

Το υπουργείο μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί προς τούτο κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ και ότι οι προκηρύξεις θα γίνουν αμέσως.

Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για το νομό Λάρισας και την οικονομία του, αφού μέσα από τα Προγράμματα αυτά εξασφαλίζονται πρόσθετες ενισχύσεις δεκάδων εκατομμυρίων που θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα και κατά συνέπεια τις επιχειρήσεις και την αγορά του νομού

Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε στη Νομαρχία  Λάρισας ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Βαγγέλης Διβάρης ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει εντός των επομένων ημερών στην προκήρυξη νέων δράσεων για τη συνέχιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εξασφαλίζοντας το ποσό των 400.000.000 ευρώ.

 Το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μετά τον έλεγχο των ψηφιοποιημένων εκτάσεων των αγροτεμαχίων θα υλοποιηθούν οι πληρωμές των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων για το 2009.

Ήδη εκδόθηκε η ΚΥΑ αριθμ 166066/7-7-2010 που αφορά στην τροποποίηση της αριθμ.239591/02-10-209 ( ΦΕΚ ΄Β 2204/2009) ΚΥΑ «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο δράσεων του μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με την οποία απαιτείται αίτηση τροποποίησης της σύμβασης και του Σ.Π.Δ  σχετικά με τον αριθμό και την έκταση των αγροτεμαχίων ώστε να είναι σύμφωνες με την επιλέξιμη ψηφιοποιημένη έκταση των αγροτεμαχίων της Ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης του 2009».

Ο νομάρχης

Την ικανοποίηση του για την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην συνέχιση των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων στο Νομό Λάρισας  εξέφρασε ο κ. Κατσαρός.

« Δώσαμε, σε συνεργασία με τις ΕΑΣ και τη σημαντική βοήθεια των βουλευτών του νομού μια μεγάλη μάχη για το εν λόγω  θέμα. Ο Νομός Λάρισας, χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες της Νομαρχίας  είναι ο πρώτος νομός στην εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και οι συνεχείς πιέσεις μας τόσο για την άμεση πληρωμών των αγροτών όσο και για τη συνέχιση αυτών των προγραμμάτων ευοδώθηκαν» δήλωσε σχετικά και συνέχισε: Ως Νομαρχία Λάρισας είχαμε ξεκινήσει έναν διαρκή αγώνα για να υπάρχει μία συνέχεια στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης τόσο με την προηγούμενη όσο και με την τωρινή κυβέρνηση του Υπουργείου.

Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με την κ. Μπατζελή στην Αθήνα εκφράσαμε την επιτακτική  ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα  της νιτρορύπανσης για να υπάρξει μια επιπλέον ενίσχυση στο εισόδημα των αγροτών του νομού. Καλούμε τους αγρότες του νομού να είναι σε εγρήγορση, ώστε από κοινού να δρομολογήσουμε τα νέα Προγράμματα που θα εξασφαλίσουν πολύ σημαντικό εισόδημα την ερχόμενη πενταετία στο νομό» κατέληξε στις δηλώσεις του ο νομάρχης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ