Το 86,6 % των κατοίκων του Δομένικου λέει ΟΧΙ στην αξιοποίηση του λιγνίτη

Αναμφισβήτητα, τις δυο τελευταίες δεκαετίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Δομένικο είναι η φημολογούμενη και προσφάτως επίσημη πρόταση αξιοποίησης των κοιτασμάτων λιγνίτη που βρίσκονται στο υπέδαφος του Δομένικου και Αμουρίου. Η ενημέρωση από τις αρχές, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα η φημολογία και η παραπληροφόρηση να ανθούν και να κάνουν τους κατοίκους του Δομένικου αλλά και των τριγύρω χωριών να είναι πραγματικά σε μαύρα μεσάνυχτα.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων ποικίλες, (αλλά σε καμιά περίπτωση θετικές όπως γράφτηκε σε μελέτη για την Δ.Ε.Η. το 1998).

Η στάση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δομένικου, ξεκάθαρη, εξαρχής ενάντια στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη, μιας, πολιτισμός και λιγνίτης δεν συμβαδίζουν όπως ζωή και θάνατος δεν μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο.

Αυτή ήταν και η αφορμή να πραγματοποιηθεί μια μικρή σφυγμομέτρηση μέσα  στον Αύγουστο, για να δώσει το στίγμα των κατοίκων του χωριού ώστε να έχουμε μια πιο σαφή και ξεκάθαρή εικόνα.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν, τεράστιας σημασίας και απέδειξαν πως τελικά οι κάτοικοι του χωριού έχουν γνώση, γιατί το θέμα κυριολεκτικά τους καίει. Και όχι όπως θα επιθυμούσαν, αυτοί που υπογείως προωθούν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του λιγνίτη, κοιτάζοντας μόνο το δικό τους οικονομικό όφελος παραμερίζοντας την τοπική καταστροφή που θα επιφέρουν στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, με τις υπάρχουσες δυνατότητες του συλλόγου, με την βοήθεια των φίλων του συλλόγου και με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, συλλέχθηκαν κοντά στα 100 ερωτηματολόγια, τόσο γραπτά όσο και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Δομένικου στην διεύθυνση www.domeniko.gr

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων είναι κάτοικοι του Δομένικου 54,12%, το ποσοστό του υπόλοιπου νομού Λαρίσης ανέρχεται σε 24,71% και το υπόλοιπο ποσοστό ανέρχεται σε 21,17 %. Ανάμεσα σε αυτούς 63,5 % άνδρες 36,5 % γυναίκες όλων των ηλικιών, με την πλειοψηφία 61,18 %,να κυμαίνεται στις ηλικίες 25 – 50 ετών.

Η αντίδραση των ερωτηθέντων ήταν πλειοψηφική καθώς το 86,6 % απάντησε πως δεν θα ήθελε να γίνει εργοστάσιο καύσης λιγνίτη ή εξόρυξη λιγνίτη στο Δομένικο.

Άξιο αναφορά και υψίστης σημασίας είναι το συμπέρασμα πως το 13,4 % που απάντησε πως επιθυμεί την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του λιγνίτη, θεωρεί πως δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση σχετικά με το λιγνίτη, δεν έχει επαγγελματική αποκατάσταση και θεωρεί πως η αξιοποίηση θα βοηθούσε οικονομικά το Δομένικο και τους κατοίκους του.   

Σχετικά με την επαρχία Ελασσόνας και την ανεργία, το 52,94 % πιστεύει πως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη θα μειώσει την ανεργία, το 85,88 % πως θα μπορούσε το κράτος να προσφέρει εναλλακτικές μορφές απασχόλησης ώστε να μειωθεί η ανεργία στην επαρχία Ελασσόνας και πως η επαρχία Ελασσόνας πιστεύει το 89,41 % είναι παραμελημένη από την κρατική μεριμνά τα τελευταία 20 χρόνια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις σχετικά με την ενημέρωση και την στάση των τοπικών αρχών από την έναρξη των φημολογιών για την αξιοποίηση του λιγνίτη στο Δομένικο.  Στην ερώτηση, θεωρείται πως η ενημέρωση που λάβατε από τις αρμόδιες αρχές (κοινότητα, δήμος, επαρχία, νομαρχία, κράτος, ΔΕΗ) για την επικείμενη αξιοποίηση, οι απαντήσεις που δόθηκαν φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Απάντηση Ποσοστό
αρκετά καλή ενημέρωση 2,37%
καλή 4,70%
μέτρια 22,35%
λίγο καλή 12,94%
μηδαμινή ενημέρωση 57,64%

Στην ερώτηση για την στάση της τοπικής αρχής από το 1996 έως σήμερα απέναντι στο θέμα του λιγνίτη το 83,53% πιστεύει πως δεν ήταν σωστή.

Στην ερώτηση, αν σας εξασφάλιζαν μια θέση εργασίας για εσάς ή συγγενικό σας πρόσωπο θα συμφωνούσατε  να γίνει λιγνιτωρυχείο ή εξόρυξη λιγνίτη στο Δομένικο το 79,23% των συμμετεχόντων απάντησε όχι, δείχνοντας πόσο καλά γνωρίζει πως ο λιγνίτης μόνο καταστροφή μπορεί να επιφέρει και όχι ανάπτυξη όπως διαλαλούν.  

Κλείνοντας θα παρακαλούσαμε θερμά όλους τους υπευθύνους που εμπλέκονται στο θέμα του λιγνίτη, να μας κάνουν μια σωστή και επίσημη ενημέρωση και το κυριότερο να μας ρωτήσουν πριν επιλέξουν, γιατί το θέμα αφορά κυρίως τους κατοίκους του Δομένικου και των γύρω χωριών. Γιατί αν δεν μας ρωτήσουν και αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα του λιγνίτη εξασφαλίζουν τον θάνατο μας και κυρίως των μεγαλυτέρων σε ηλικία καθώς η παραμονή σε ένα τόπο που σκάβουν για λιγνίτη σου εξασφαλίζει ένα θάνατο από μόλυνση ενώ ο ξεριζωμός και η μετεγκατάσταση, θάνατο από μαρασμό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ