Η Αστυνομία στα ίχνη νέου παραδικαστικού κυκλώματος

Στην ολοκλήρωσή της φτάνει η πολύμηνη έρευνα που κάνει η Δίωξη οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής για ένα μεγάλο κύκλωμα απατεώνων, που χαρακτηρίζεται ως δεύτερο παραδικαστικό κύκλωμα και στο οποίο εμπλέκονται δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, υπάλληλοι υποθηκοφυλακείων και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει περίπου 200 εικονικές εταιρείες μέσω των οποίων ιδιοποιούνταν οικόπεδα και άλλα ακίνητα μεγάλης αξίας με τους εξής τρόπους: Πρώτον, με πλαστά έγγραφα παρουσίαζαν ότι άνθρωποι που έβγαιναν τα ακίνητά τους σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες χρωστούσαν μεγάλα ποσά σε δικηγόρους του κυκλώματος, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό φαίνονταν ως πρώτοι δικαιούχοι και κατάφερναν να πάρουν το ακίνητο. Ο δεύτερος τρόπος ήταν να παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα χρησικτησίας με τα οποία αποκτούσαν στην κυριότητά τους ακίνητα που ανήκαν σε άλλους ανθρώπους.

Την έρευνα έχει αναλάβει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας εφετών κ. Ντογιάκος που δίνει τις κατευθύνσεις για τις ενέργειες της αστυνομίας και σύντομα αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στο κύκλωμα εμπλέκονται πάνω από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα άτομο το όνομα του οποίου είναι γνωστό από το πρώτο παραδικαστικό κύκλωμα. Χθες έγιναν και νέες κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια δικηγόρων που εμπλέκονται, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα πειστήρια, μεταξύ των οποίων και ένας κατάλογος με ονόματα δικαστών δίπλα από τα οποία υπήρχαν παρατηρήσεις για τον τρόπο που δίκαζαν, το ήθος και τις αρχές τους.

Ολα αυτά θα εξεταστούν με πολλή προσοχή από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να ασκηθούν διώξεις.

Η αξία των ακινήτων και οι διαφυγόντες φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 13 μήνες με αφορμή μηνύσεις από τις τράπεζες που έχαναν τα κατασχεμένα ακίνητα. Ωστόσο, τα μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να πετυχαίνουν ευνοϊκή για αυτούς έκβαση των υποθέσεων στα δικαστήρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ