Τριπλασιάζουν τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια

Μια ομάδα διαδηλωτών όρμησε στο αρχηγείο του συντηρητικού και κυβερνητικού κόμματος της Βρετανίας στο Λονδίνο σήμερα, γράφοντας αναρχικά συνθήματα και ανάβοντας φωτιές πριν απομακρυνθούν από την αστυνομία. Οι 40,000 φοιτητές και διδακτικό προσωπικό που βγήκαν σήμερα στους δρόμους, διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιάσει το ανώτατο ορίο των προπτυχιακών διδάκτρων για Βρετανούς και Ευρωπαίους φοιτητές των αγγλικών πανεπιστημίων…

Ο αρμόδιος για την ανώτερη εκπαίδευση υφυπουργός, Ντέιβιντ Γουίλετς, ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την αύξηση του ορίου των διδάκτρων που χρεώνουν τα αγγλικά πανεπιστήμια για κάθε έτος σπουδών από τις 3.290 λίρες στις 9.000. Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβανόταν στην έκθεση για τη χρηματοδότηση της ανώτερης εκπαίδευσης από το λόρδο Μπράουν, έκθεση που ακολούθησε τις περικοπές των κρατικών κονδυλίων για τα πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές θα μπορούν να παίρνουν δάνειο, με επιτόκιο στο +3% επί του πληθωρισμού, ώστε να καλύπτουν τα δίδακτρά τους. Οι απόφοιτοι θα αρχίζουν να αποπληρώνουν το δάνειο όταν θα έχουν εισόδημα άνω των 21.000 λιρών το χρόνο.

Τα πανεπιστήμια που θα χρεώνουν πάνω από 6.000 ανά έτος σπουδών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν ευκαιρίες εκπαίδευσης σε παιδιά φτωχότερων οικογενειών.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «τραγωδία που θα πλήξει μια ολόκληρη γενιά νέων» και η Εθνική Ένωση Φοιτητών για «εξοργιστική απόφαση». Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στη Βρετανία είχαν προειδοποιήσει ότι εφόσον τα ετήσια δίδακτρα δεν αυξάνονταν στις 9.000 λίρες μετά τις περικοπές στη χρηματοδότηση από το κράτος, πολλά πανεπιστήμια θα αντιμετώπιζαν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ