«Η αμφισβήτηση και η ανατροπή του συστήματος, είναι για το λαό μονόδρομος», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σπήλιος… Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – κυβέρνησης και τρόικας ψηφίζει το πολυνομοσχέδιο που επιφέρει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα σε ότι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τα νέα μέτρα είναι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στην Ε.Ε. και την παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, για να ξεθεμελιώσουν ότι εργατικές κατακτήσεις υπήρξαν τον προηγούμενο αιώνα. Είναι δεσμεύσεις απέναντι στο ΣΕΒ, στην πλουτοκρατία, τα μονοπώλια της χώρας. Είναι εναρμόνιση στις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών που επιζητούν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας τους, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό, καταδικάζοντάς τον στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το μνημόνιο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων. Το μόνο που θα εκπληρώσει είναι η σχεδιασμένη απαξίωση της αξίας της εργατικής δύναμης. Τα νέα μέτρα που θα βιώσει ο λαός, αν δεν τα δυσκολέψει και ανατρέψει σήμερα, είναι:
* Η αύξηση της έμμεσης φορολογίας όπως γίνεται με το ΦΠΑ, με την ανταποδοτικότητα που θα μεγεθυνθεί με τον «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με την μείωση του συντελεστή φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.
* Με τα κίνητρα και τις παροχές που δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος υπέρ των επιχειρηματιών και σε βάρος των εργαζομένων. Την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα και την προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, με μισθούς κατώτερους από την ΕΓΣΣΕ, και με στόχο να περάσουμε στις ατομικές συμβάσεις. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.
* Την επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.
* Την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία και στις κοινωνικές δαπάνες για παιδεία, υγεία και πρόνοια.
* Τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και τα προγράμματα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ.
* Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
* Με το ευρωενωσιακό άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».
Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βάζουν πλάτη για το πέρασμα των μέτρων, υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων, των αυταπασχολουμένων, της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σήμερα που απαιτείται γενικός ξεσηκωμός ενάντια σε κυβέρνηση, τρόικα, ΣΕΒ και στους συμμάχους τους, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, αν δεν προχωρά σε οργάνωση και κινητοποίηση της λαϊκής δύναμης, είναι συνυπεύθυνη, συναυτουργεί με την κυβέρνηση και τα μονοπώλια. Τώρα αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση με το κεφάλαιο. Είναι η ώρα της αντεπίθεσης στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Καλούμε όλο το λαό να δώσει μαζικό παρόν στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος έξω απ’ τη σύγκρουση με τα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος έξω απ’ τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, απ’ τη στράτευση στο ταξικό κίνημα. Ήρθε η ώρα να διαμορφωθεί κοινωνικό μέτωπο πολιτικής και μαζικής δράσης από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των φτωχών αυταπασχολούμενων μικρών επιχειρηματιών και της φτωχής αγροτιάς με πλατιά συμμετοχή γυναικών και νεολαίας των λαϊκών οικογενειών. Απαιτείται συσπείρωση στα φύτρα αυτού του μετώπου, όπως είναι το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, σε κάθε χώρο δουλειάς, κατοικίας, μόρφωσης. Ταυτόχρονα με το στόχο της απόκρουσης των μέτρων, το μέτωπο να αναδείξει την ανάγκη της εναλλακτικής πρότασης της λαϊκής εξουσίας – οικονομίας, με κεντρικό σύνθημα την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη διαμόρφωση λαϊκών συνεταιρισμών εκεί που δε μπορεί να γίνει κοινωνικοποίηση, τον κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό με εργατικό λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω. Παρά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, η χώρα ακόμη διαθέτει αναπτυξιακές δυνατότητες. Η λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του ορυκτού πλούτου, των ορυχείων, της βιομηχανίας, της ύδρευσης, των μεταφορών. Στην κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, του εξωτερικού εμπορίου, του συγκεντρωμένου δικτύου εσωτερικού εμπορίου, της λαϊκής στέγης, της έρευνας. Συγκρότηση τομέα παραγωγικών συνεταιρισμών της μικρομεσαίας αγροτιάς και των επιχειρηματιών στους κλάδους που η συγκέντρωση είναι ακόμη μικρή».