Φ. Σαχινίδης: Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας

«Η διαδικασία της αξιολόγησης προχωρά κι αυτό το οποίο προκύπτει από τη διαδικασία (αυτή), είναι ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις, τις οποίες είχε αναλάβει και που αφορούσαν το τέταρτο τρίμηνο του 2010», δήλωσε στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» ο υφυπουργός των Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και σημείωσε ότι η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα δοθεί κανονικά…Σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τόνισε ότι η τρόικα έδωσε ουσιαστικά παράταση και θα επαναξιολογήσει τον νόμο: «Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που πήραμε τη νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα, για να μπορέσει κάποιος να κάνει μιαν αξιολόγηση και να δει αν, τελικά, παράγει τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα. Κάτι το οποίο αποδέχτηκε και η τρόικα και, βεβαίως, στην επόμενη επίσκεψη, θα αξιολογηθεί η πορεία της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας που πήρε η κυβέρνηση», τόνισε. 

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα, είναι πραγματικά να αυστηροποιήσει τις ποινές, οι οποίες αφορούν όλους αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, ήταν πάρα πολύ επιεικής (απέναντι) στους φοροφυγάδες. Ειλικρινά, είναι μια λανθασμένη αντίληψη, που έχει να κάνει με αυτό που πολλοί Έλληνες πιστεύουν, ότι είναι – ας μου επιτραπεί η έκφραση – “μαγκιά”, το να μπορείς να φοροδιαφεύγεις. Και φτάνουμε στο σημείο, ένα κορίτσι να συλλαμβάνεται για διακίνηση ναρκωτικών. Αυτή είναι μια απόφαση πραγματική. Διακίνησε δέκα γραμμάρια ηρωίνης και μπήκε μέσα ισόβια. Και κάποιος ο οποίος συστηματικά φοροδιαφεύγει, κάποιος ο οποίος πραγματικά στερεί από τους Έλληνες τη δυνατότητα να έχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών, να αντιμετωπίζεται ως κάτι, το οποίο δεν έχει κάνει κανένα έγκλημα».

Τόνισε επίσης η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε να ελέγξει τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, σε δυο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά αν δικαιολογούνται από το ‘πόθεν έσχες’ τους και η δεύτερη αν καταβάλλουν φόρους για τους τόκους που εισπράτουν.

«Η διαδικασία αυτή έχει προχωρήσει. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλες τις χώρες, στις οποίες φέρεται ότι οι Έλληνες έχουν καταθέσεις και προσπαθούμε, μέσα από τις συζητήσεις, να εξασφαλίσουμε, κατά νόμιμο τρόπο, τα στοιχεία εκείνα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τις έρευνες», σημείωσε.-

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ