Διατροφικές διαταραχές: 9 λάθη που κάνουν οι γονείς

Αυτά είναι τα εννέα λάθη που οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν πάση θυσία.

  1. Λάθος να επικεντρώνονται οι ελπίδες και τα όνειρα που έχετε για το παιδί σας στην ομορφιά ή στο σχήμα του σώματος. Είναι απαραίτητο να αποφεύγετε να λέτε στο παιδί σας –ιδιαίτερα αν είναι κορίτσι-  ότι «θα μου άρεζες περισσότερο αν έχανες βάρος, μην τρως τόσο»… Να αποφεύγετε τα πειράγματα, ή την κριτική με τρόπο που δείχνουν ότι το πάχος είναι κακό και το αδύνατο είναι καλό. Ακόμη και το να κοιτάζετε επίμονα στέλνει λάθος μήνυμα.

  2. Λάθος να κρατάτε το στόμα σας κλειστό: Γονείς και παιδιά είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους αντιλήψεις και στάσεις για το μέγεθος του σώματος και την εμφάνιση. Το να τις αγνοούν οι γονείς δεν είναι καλό. Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν  στα παιδιά τους ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως ένα «τέλειο» σώμα, και ότι οι προκαταλήψεις εναντίον των παχύσαρκων ατόμων είναι απαράδεκτες.

  3. Λάθος να αφήνετε την αμηχανία να μπει στη μέση: Μερικοί γονείς, ειδικά εκείνοι που είναι υπέρβαροι, αποφεύγουν το κολύμπι, το χορό, και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή στις ατέλειες του σώματός τους. Άλλοι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μακριά από το σώμα τους, επιλέγοντας είδη ένδυσης, όχι με βάση την άνεση, αλλά για να κρύψουν το σώμα τους. Και οι δύο συμπεριφορές στέλνουν το μήνυμα στα παιδιά ότι ένα λιγότερο-από-ιδανικό σχήμα σώματος είναι ντροπή. Καλύτερα να μην ανησυχείτε για το τι πιστεύουν οι άλλοι για το σώμα σας.

  4. Λάθος να δίνετε έμφαση στην εμφάνιση: Οι γονείς πρέπει να δίνουν προσοχή στο πώς οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων και των δικών τους παιδιών – αισθάνονται, και ενεργούν.

  5. Λάθος να γίνεστε το κακό παράδειγμα: Τα παιδιά δίνουν προσοχή σε αυτό που κάνουν οι γονείς τους. Αν έχετε κακές διατροφικές συνήθειες και δεν γυμνάζεστε, τα παιδιά σας θα πιστέψουν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Ομοίως, εάν μερικά τρόφιμα τα θεωρείτε “κακά” και άλλα “καλά,” ίσως να δημιουργείτε στρέβλωση στις ιδέες των παιδιών σας σχετικά με τη διατροφή. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως κακό ή καλό φαγητό. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο.

  6. Λάθος να ασκείστε για τους λάθος λόγους: Η άσκηση γίνεται, ή θα πρέπει να γίνεται, για τη χαρά που προκαλεί η αίσθηση της κίνησης του σώματός μας και για τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν νιώθει γερός και σε καλή φυσική κατάσταση. Αν η μαμά περνάει πέντε ώρες την ημέρα στο διάδρομο, στέλνει το μήνυμα ότι η άσκηση είναι μόνο για να απαλλαγούμε από τις θερμίδες – ή για να δημιουργήσουμε το «τέλεια» σώμα. Για τα ευάλωτα παιδιά, αυτά είναι πολύ τοξικά μηνύματα.

  7. Λάθος να αγνοείται την επίδραση των ΜΜΕ: Τα μέσα ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν με εικόνες και ιδέες σχετικά με το μέγεθος του σώματος και το βάρος, για το ποιος είναι υπέροχος και ποιος είναι αξιολύπητος. Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους, να στέκονται κριτικά απέναντι στα μηνύματα που αποστέλλονται από την τηλεόραση, τα περιοδικά, τη μουσική, και το Διαδίκτυο – γιατί αυτά τα μηνύματα μπορεί να στρεβλώσουν τη συμπεριφορά μας απέναντι στο σώμα μας και τα σώματα των άλλων.

  8. Λάθος να κάνετε δίαιτα στα παιδιά σας: Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν από τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης ενός παιδιού. Εσείς πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι σωματικά ενεργά και να απολαμβάνουν οτιδήποτε το σώμα τους μπορεί να κάνει και να αισθανθεί.

  9. Λάθος να αγνοείτε τα θέματα της αυτοεκτίμησης: Μια υγιής αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ο ένας και πιο σημαντικός παράγοντας για την προστασία ενός παιδιού από την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής. Έτσι, να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας τα πνευματικά, αθλητικά και κοινωνικά επιτεύγματα τους. Να είστε βέβαιοι ότι δίνετε και στα αγόρια και τα κορίτσια τις ίδιες ευκαιρίες. Το να εξαιρείτε το γιος σας από τις οικιακές εργασίες ή τη φροντίδα των μικρότερων παιδιών, μπορεί να κάνει την κόρη σας να πιστέψει ότι τα θηλυκά είναι λιγότερο σημαντικά από τα αρσενικά.

Πηγή: cbsnews.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ