Το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο το σώμα των παιδιών, αλλά και τον εγκέφαλό τους

Τα παιδιά και οι έφηβοι που είναι παθητικοί καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και άλλα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση της Τρίτης του περιοδικού Αρχεία της Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής…

Σε αυτό το σημείο, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου είναι ανθυγιεινή. Πληθώρα μελετών έχουν συνδέσει το παθητικό κάπνισμα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, λοιμώξεις του μέσου ωτός και άλλα σωματικά προβλήματα υγείας. Αλλά η σχέση μεταξύ παθητικού καπνίσματος και ψυχικής υγείας δεν έχει εξεταστεί ιδιαίτερα.

Η νέα μελέτη θεωρείται ότι είναι η πρώτη που εξετάζει το πώς το παθητικό κάπνισμα – όπως μετράται από την παρουσία ενός μεταβολίτη της νικοτίνης στο αίμα – συνδέεται και με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, χρησιμοποίησαν στοιχεία από 2.901 νέους οι οποίοι ήταν μεταξύ 8 και 15 ετών, από το 2001 έως το 2004.

Να τι διαπίστωσαν: Κατά μέσο όρο, τα παιδιά είχαν σχεδόν πέντε συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, σχεδόν τέσσερα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής, σχεδόν τρία συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και περισσότερα από ένα σύμπτωμα της διαταραχής στη συμπεριφορά.

Επίσης, διαπίστωσαν οτι η σχέση μεταξύ κοτινίνης και ψυχιατρικών συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη στα αγόρια από ό, τι στα κορίτσια.

Περισσότερα: latimes.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ