Προϋπολογισμό λιτότητας στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας και του κ. Δ. Κουρέτα εγκρίθηκε την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2011, ο οποίος αφήνει έλλειμμα ύψους 25,12 εκ. ευρώ για το τρέχον έτος αφού τα έσοδά του αναμένεται να ανέλθουν στα 109,78 εκ. ευρώ και τα έξοδά του στα 134,91 εκ. ευρώ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ισοσκελίζεται από τα διαθέσιμα του 2010 που πέρασαν από τις νομαρχίες στην Περιφέρεια.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι με την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά ένα νέο κύκλο, έναν κύκλο χωρίς ελλείμματα, χωρίς ανεξόφλητα βάρη από το παρελθόν, χωρίς ημιτελή έργα, χωρίς νέους φόρους ή τέλη για τους Θεσσαλούς.

Ένα νέο κύκλο με ουσιαστικές, στοχευμένες παρεμβάσεις, με εισροή και αξιοποίηση πρόσθετων πόρων,  με διάχυση των δράσεων σ’ ολόκληρη την Θεσσαλία, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες, τη Θεσσαλία και τις αναπτυξιακές και κοινωνικές της προτεραιότητες», τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και ειλικρινή τον προϋπολογισμό», ανέδειξε το γεγονός ότι είναι ισοσκελισμένος και δεν απέκλεισε το γεγονός ότι λόγω της γενικότερης δημοσιονομικής κατάστασης της κεντρικής κυβέρνησης «ο προϋπολογισμός της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και κάθε Περιφέρειας, κάθε οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρ. Καραλαριώτου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός διέπεται από τις αρχές και τις αξίες της παράταξής της οι οποίες είναι: Ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια.

«Καλούμαστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο παλιό που δεν έχει ακόμα καταργηθεί (αφού το κουβαλάμε) και στο νέο που ακόμα δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί», επισήμανε η κ. Καραλαριώτου τονίζοντας ότι οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, είναι:

– «Η συγκράτηση των  δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.

– Η πραγματοποίηση έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.

– η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση οικονομικών πόρων

– η περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και η επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης.

Οι ειδικότεροι στόχοι είναι:

α) Η οικονομική ενοποίηση των τεσσάρων πρώην Αυτοδιοικητικών – Οργανισμών που λειτουργούσαν στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας.

β) Η διαχειριστική αυτοτέλεια των τεσσάρων Περιφερειακών Eνοτήτων με δικό τους προϋπολογισμό, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο τεύχος προϋπολογισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

γ) Η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών στα επίπεδα του 2010, με ταυτόχρονη προσπάθεια μείωσή τους, αλλά και ανακατανομή τους προκειμένου να υποστηριχτούν κοινωνικές δράσεις, υποδομές ανάπτυξης κ.λπ.

δ) Η εξασφάλιση των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση όλων των έργων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που είναι συνεχιζόμενα ή που είναι ολοκληρωμένα αλλά δεν έχουν εξοφληθεί.

ε) Η κοστολόγηση και η σταδιακή απένταξη δαπανών για αρμοδιότητες που είτε μεταφέρθηκαν στους δήμους (ενοίκια σχολικών κτιρίων, δαπάνες προνοιακών επιδομάτων) είτε θα μεταφερθούν από 1-7-2011 (μεταφορές και σίτιση  μαθητών).

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Σε αντίθεση με την περιφερειακή αρχή οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική στον προϋπολογισμό με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Απ. Παπατόλια να κάνει λόγο για ένα ψυχοκείμενο χωρίς αναπτυξιακή πνοή αλλά και να εστιάζει την κριτική του στην απουσία διαβούλευσης και διαλόγου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Μάλιστα τόνισε ότι από τον προϋπολογισμό απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα περιβάλλοντος, τουρισμού, αγροτικής οικονομίας και πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Β. Μπούτας, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι λογιστική κατάσταση και το τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι περιγραφή έργων, αλλά ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής, που ξεκινάει από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και φτάνει ως τη φορομπηχτική πολιτική σε βάρος του λαού.

Γι’ αυτό – υπογράμμισε  – όχι απλώς καταψηφίζουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε το λαό και να τον ξεσηκώσουμε ν’ ανατρέψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να παραμερίσει όλους τους εκφραστές, τους διαχειριστές και τους εκπροσώπους της. Τέλος επεσήμανε, ότι ο «Καλλικράτης» είναι εργαλείο για το πέρασμα της στρατηγικής του κεφαλαίου, γι’ αυτό έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις περιφέρειες σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η διαχείριση απορριμμάτων, τα αποχετευτικά δίκτυα, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι κοινωνικές υπηρεσίες, το περιβάλλον κ.λ.π. Οι προϋπολογισμοί των Περιφερειών έχουν άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο ως προς τις πηγές χρηματοδότησης αλλά και τις κατευθύνσεις που δίνει η κυβερνητική πολιτική για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.

Μια άλλη αντίληψη για την οικονομική πολιτική της αιρετής Περιφέρειας, με αιχμή την πρότασή του για έναν Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, παρουσίασε στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κ. Πουλάκης, την ίδια στιγμή που, όπως ανέφερε, «η ελληνική κοινωνία και η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση υφίστανται σήμερα – ως άλλος «Τιτανικός» τις συνέπειες μιας ακόμα «σύγκρουσης» με το «παγόβουνο» των νέων μέτρων που αποφασίζονται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Πουλάκης, ο οποίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι πλήρως εναρμονισμένος με το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, διότι αφενός υλοποιεί την υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, αφού είναι μειωμένος κατά 27,5% σε σχέση με το 2010, και αφετέρου μετακυλύει το βάρος της χρηματοδότησης της αιρετής Περιφέρειας στους ήδη ρημαγμένους από τα κυβερνητικά μέτρα πολίτες, αφού αυξάνονται κατακόρυφα οι προβλεπόμενοι πόροι από φόρους και τέλη, ενώ αντίστροφα περιορίζονται δραστικά οι πόροι που προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως μάλιστα υπογράμμισε, «αν αφαιρέσουμε τις λειτουργικές δαπάνες και τη μισθοδοσία, μένουν για όλο το 2011 μόλις 111 ευρώ ανά Θεσσαλό. Με αυτά τα χρήματα θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το αναπτυξιακό και κοινωνικό της έργο;».

Τέλος, υποστήριξε ότι «ειδικά στις σημερινές συνθήκες έχουμε ανάγκη από μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα διεκδικεί πόρους από την κεντρική εξουσία, που θα σχεδιάζει με τρόπο δημοκρατικό και δίκαιο την ανάπτυξη της περιοχής και θα στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πολιτών και πρωτοπόρος στις κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται. Για αυτή την Περιφέρεια αγωνιζόμαστε».

Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε στην εισήγησή του και ο επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθεροι Θεσσαλοί» κ. Δ. Μητσιούλης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τον καταψηφίζει.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης κ. Φ. Γενηκομσίου αφού τόνισε ότι οι δαπάνες του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ανέρχονται σε περίπου 165 € ανά κάτοικο της Θεσσαλίας, υποστήριξε ότι είναι αστείο να ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί να ασκήσει στοιχειώδη κοινωνική πολιτική. Πολύ περισσότερο να ισχυριστεί κάποιος ότι, με δαπάνη 165 € ανά κάτοικο «θα βελτιώσει τους όρους ζωής των συμπολιτών μας και θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της Θεσσαλίας».

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός, αντιλαϊκός, ανταποδοτικός, μίζερος και διαχειριστικός, ακρωτηριασμένος και οπισθοδρομικός. Η πολυδιαφημισμένη μετάβαση από τις νομαρχίες στην «Καλλικρατική» Περιφέρεια, γίνεται με βάδισμα κάβουρα, κυριολεκτικά με την όπισθεν».

Τέλος ο κ. Δ. Κουρέτας που ήταν ο μοναδικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης που ψήφισε τον προϋπολογισμό τόνισε ότι δίνει τη δυνατότητα στην περιφερειακή αρχή, όπως άλλωστε θα έκανε στην πρώτη χρονιά κάθε τοπικής αρχής, να δείξει το έργο της, ώστε να μπορεί να την κριτικάρει βάσει των πεπραγμένων της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ