Συνεχής η μάχη του ΤΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος

«Στο ΤΕΕ υπάρχει συνέπεια απέναντι στο περιβάλλον αφού δεν ασχολούμαστε μ΄ αυτό επετειακά μόνο στις 5 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά καθημερινά», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Κ &Δ Θεσσαλίας ο Ντίνος Διαμάντος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και επιχειρηματολογώντας περί τούτου αναφερόμενος στις σχετικές δράσεις  του φορέα των μηχανικών και συγκεκριμένα:

– στη συνεισφορά των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στην προστασία του Περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με αφορμή την σχετική εκδήλωση που οργανώνεται σήμερα Τρίτη στην Πινακοθήκη

– στην εξοικονόμηση Ενέργειας, καθώς το ΤΕΕ προετοιμάζει για τον προσεχή Σεπτέμβριο Επιστημονικό Τριήμερο με θέμα «Κτίριο και Ενέργεια» αλλά και την αξία της Ανακύκλωσης, για την εφαρμογή της οποίας στη Θεσσαλία διεξάγεται Ημερίδα στις 16 Ιουνίου και

– στο Περιβάλλον, με την διασταλτική του έννοια, το «Περιβάλλον για το επιχειρείν» που αφορά στην  επιζητούμενη αύξηση της Απασχόλησης.

Πλαισιωμένος από τον Ν. Τσουτσούκα, μέλος της Δ. Ε. και τους νέους μηχανικούς Θαν. Σακκά, Γ. Καραβιδέ και Δ. Τζάγκα, μέλη των Επιτροπών του ΤΕΕ, ο Ντ. Διαμάντος προανήγγειλε πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινωνίας και ιδίως των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την πρόθεση του φορέα των μηχανικών για θεσμικές συνεργασίες με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, της εκπαιδευτικής και της υγειονομικής κοινότητας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στο πλαίσιο της σχετικής Ευρωπαϊκής κατεύθυνσης.

Μιλώντας για το θέμα της σημερινής εκδήλωσης ο Ντ. Διαμάντος, σημείωσε ότι «οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί αποτελούν διαδικασία παραγωγής ποιοτικής αρχιτεκτονικής. Είναι δείγμα εξωστρέφειας. Επίσης για την ενθάρρυνση των ιδεών, των θεωρητικών προσεγγίσεων και την αναβάθμιση του πολιτισμού της καθημερινότητας όλων… Σήμερα βιώνουμε μια κρίση που είναι πολύ πέρα από οικονομική. Τα ενεργειακά δεδομένα, η κλιματική αλλαγή, οι νέες/υψηλές/καινοτόμες τεχνολογίες των υλικών/δόμησης/εγκαταστάσεων, η αξία του μεταβολισμού των κτιρίων, η έννοια του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ως κύριου δείκτη αξιολόγησης, οι κανόνες προστασίας του τοπίου, η έμφαση σε συλλογικές κοινωνικές αξίες, οι τρόποι παραγωγής της νέας αισθητικής και της μετάδοσής της, θα βρίσκονται όλα πλέον σε αλληλεπίδραση και  οδηγούν σε ένα ανοίκειο μέλλον…»

Και συνέχισε αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Aρχιτεκτονικών Διαγωνισμών ‘‘Europan’’, «που από το 1998 προωθεί καινοτόμες ιδέες πάνω στην αρχιτεκτονική με στόχο την υλοποίησή τους, μέσα από τη διοργάνωση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών με κοινό θέμα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Απευθύνεται σε νέους Ευρωπαίους αρχιτέκτονες, κάτω των σαράντα χρόνων και στο οποίο μετέχει εξαρχής και η Ελλάδα.

Αλήθεια, αναρωτήθηκε, ποια η παρουσία των Θεσσαλικών πόλεων, και ιδιαίτερα της της Λάρισας, σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό ανοικτό  forum που ανοίγει διάπλατα τα σύνορα και την εξωστρέφεια μίας πόλης, αλλά, και διευρύνει τις προοπτικές, πέρα από τους νέους Έλληνες Επιστήμονες, και στην αναγνωρισιμότητα και υπεραξία της πόλης, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο; Ήρθε η ώρα για τολμηρό άλμα προς τα εμπρός».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΤΕΕ απαρίθμησε τα στοιχεία που συνθέτουν το περιβάλλον του επιχειρείν και επηρεάζουν την αύξηση της απασχόλησης  και συγκεκριμένα:

– το χρηματοοικονομικό περιβάλλον, με τις επιχειρήσεις να   προσπαθούν με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και των σύγχρονων διοικητικών μεθόδων και εργαλείων, να μειώσουν το κόστος των παραγόμενων προϊόντων και να εισάγουν την έννοια της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

– το κοινωνικό, οικονομικό περιβάλλον, καθώς μέσα σε κλίμα κοινωνικής σταθερότητας, σταθερό οικονομικό περιβάλλον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης θέσεων απασχόλησης, ενώ παράλληλα η αγοραστική δύναμη του μέσου καταναλωτή  είναι ικανοποιητική.

-το τεχνολογικό περιβάλλον, με τις συντελούμενες αλλαγές στο επίπεδο των νέων τεχνολογιών τείνουν να διαμορφώσουν ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο ένα πιο αποτελεσματικό-με δυναμικά χαρακτηριστικά- ηλεκτρονικό περιβάλλον δράσης.

– το πολιτικό περιβάλλον καθώς η οικονομία μέσω των θεσμών της έχει κυριαρχήσει έναντι του πολιτικού εποικοδομήματος.  Και αυτό, είναι και το θεμελιακό ζήτημα για την μεγάλη ή μικρή Εθνική και λαϊκή προσπάθεια σε μία «ενιαία πολιτικο-οικονομική αγορά». Απαιτείται ένα «πολιτικό περιβάλλον» νεολογικό και νεοθεσμικό που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην επιχειρηματική αναζήτηση και δράση. Στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, η ηλεκτρονική διασύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο στοίχημα για τη νέα οικονομική πραγματικότητα.

– το νομικό,  θεσμικό περιβάλλον αφού ειδικά σε περιόδους Κρίσης, ο ρόλος ενός ολοκληρωμένου και διάφανου πλαισίου προσλαμβάνει σημαντικές διαστάσεις. Ένα θεσμικό πλαίσιο, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύγχρονο ρόλο του σε ένα διεθνές περιβάλλον, πρέπει να έχει υπερεθνική διάσταση – λαμβάνοντας βέβαια πάντα υπ’ όψιν τις εθνικές ιδιαιτερότητες- αλλιώς η πραγματική του συνεισφορά θα είναι μηδαμινή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ