Νέο έγκλημα σε βάρος της υγείας των πολιτών

Εγκλημα σε βάρος του λαού χαρακτηρίζει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, κάνοντας λόγο για δραστικές μειώσεις σε κρεβάτια και γιατρούς αλλά και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση με τις πρόσφατες εξαγγελίες για κατάργηση κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία, τη συγχώνευση κλινικών, την παραχώρηση κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τις μετακινήσεις προσωπικού είτε ανάμεσα στα δύο νοσοκομεία του νομού, είτε μεταξύ νομών, προωθεί ένα νέο έγκλημα σε βάρος της υγείας των λαϊκών οικογενειών στο νομό μας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας.

Τα μέτρα αυτά δεν τα παίρνει η κυβέρνηση γιατί  θέλει να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Επιδιώκει μ’ αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσει κρατικά κονδύλια που θα γίνουν νέες επιδοτήσεις για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Γι’ αυτό και περικόπτονται 1,3 δισ. € το 2011 και επιπλέον 350 εκ. € κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Γι’ αυτό γίνονται οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις. Γι’ αυτό εκατοντάδες φάρμακα μας υποχρεώνουν να τα πληρώνουμε και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο με τη νέα λίστα που ετοιμάζεται.

Με τα μέτρα αυτά τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο με επιχειρηματικά κριτήρια. Θα αυξηθούν οι πληρωμές των ασθενών, για θεραπείες, εξετάσεις και νοσηλεία για να είναι «βιώσιμα» όπως λέει η κυβέρνηση τα νοσοκομεία. Αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι ασθενείς να οδηγούνται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.

Οι συνέπειες θα είναι σκληρές και για τους εργαζόμενους στα δύο Νοσοκομεία με το πάγωμα των προσλήψεων και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, που θα αποτυπωθούν και στους νέους οργανισμούς θα θεωρηθούν ως πλεονάζον προσωπικό, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τις υποχρεωτικές μετατάξεις και ενδεχομένως απολύσεις. Θα αυξηθεί το προσωπικό που θα εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί αφού θα συνδεθούν με τη λεγόμενη αποδοτικότητα. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση λέει πως θα λύσει το πρόβλημα των κλινικών που υπολειτουργούν και έχουν λίγο προσωπικό. Αφού είναι έτσι γιατί δεν προσλαμβάνει προσωπικό; Γιατί δεν εξοπλίζει τα νοσοκομεία με τον κατάλληλο και επαρκή εξοπλισμό; Μας λέει ότι δε λείπει προσωπικό, αλλά δεν είναι ορθολογικά κατανεμημένο. Δεν λέει όμως ότι έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια οι προσλήψεις, ότι λείπουν πάνω από 25.000 νοσηλευτές και 4.500 γιατροί. Και τα δύο νοσοκομεία της πόλης και τα Κ.Υ. βογκούν από την έλλειψη προσωπικού.

Βάζει ως κριτήριο τη χαμηλή πληρότητα. Τα νοσοκομεία όμως δεν είναι ξενοδοχεία για να κρίνονται μ’ αυτό τον τρόπο. Δεν πρέπει να έχουν κρεβάτια και το ανάλογο προσωπικό για την αντιμετώπιση των περιστατικών;

Επικαλείται ότι είναι μεγάλο το κόστος και γίνονται σπατάλες. Οι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος αλλά η πηγή του κοινωνικού πλούτου, που σφετερίζονται μια χούφτα πλουτοκράτες. Έχουν κάθε δικαίωμα να τους παρέχονται δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Το κράτος θεωρεί «κόστος» αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί με τα μέτρα που παίρνει. Την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είναι ότι απέναντί τους  έχουν ένα συγκροτημένο μέτωπο της κυβέρνησης, της ΕΕ, των κομμάτων που υπηρετούν τα μονοπώλια και γι’ αυτά δουλεύουν όλοι μαζί. Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή. Στη σύγκρουση και ρήξη με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, σε κάθε πτυχή της.

Όσο δεν ανατρέπεται η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, όσο η Υγεία – Πρόνοια θα γίνεται ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τα νοσοκομεία θα λειτουργούν όπως οι επιχειρήσεις, τόσο θα χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας και ζωής όλων των εργαζόμενων.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να βρουν την καθολική αντίσταση των εργαζόμενων. Να εμποδίσουν την εφαρμογή τους. Να γίνει δική τους υπόθεση η υπεράσπιση της υγείας του λαού».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ