«Παν μέτρον άριστον»: ισχύει και για το νερό που πίνουμε

Λέγεται ότι το νερό μας βοηθά να αποφύγουμε την πρόκληση βλάβης στα νεφρά, να χάσουμε βάρος και να αυξήσουμε τα επίπεδα συγκέντρωσης. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι η κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα θα μπορούσε να είναι επιβλαβής…

Συνήθως κορυφαίοι γιατροί και διαιτολόγοι συνιστούν να πίνουμε περίπου 1,2 λίτρα νερού την ημέρα.

Ωστόσο, η γιατρός Margaret McCartney από τη Γλασκόβη, γράφει στο British Medical Journal ότι η έρευνα δείχνει ότι όταν πίνουμε νερό χωρίς να διψάμε, αυτό μπορεί να βλάψει τη συγκέντρωση, παρά να την ενισχύσει, και επίσης ότι ξεχωριστά στοιχεία δείχνουν πως οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση στο εμφιαλωμένο νερό, θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία σας.

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πόσιμου νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει ακόμα και βλάβη στα νεφρά, αντί να την εμποδίσει.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός, η Δρ McCartney προειδοποιεί, ότι η υπερβολική λήψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση, που ονομάζεται υπονατριαιμία, κατά την οποία πέφτουν τα επίπεδα του αλατιού στο σώμα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του εγκεφάλου.
Το 2003 ο ηθοποιός Anthony Andrews χτυπήθηκε από την ασθένεια μετά από υπερβολική κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια πρόβας για το ρόλο του στο West End.

Ο καθηγητής Stanley Goldfarb, ειδικός του μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, λέει: «Τα υπάρχοντα στοιχεία λένε ότι δεν υπάρχει βάση για τους ισχυρισμούς ότι το νερό βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος με την καταστολή της όρεξης τους. Εάν όμως τα παιδιά πίνουν περισσότερο νερό αντί να παίρνουν επιπλέον θερμίδες από τα αναψυκτικά, αυτό είναι καλό … [αλλά] δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το νερό πριν από τα γεύματα μειώνει την όρεξη κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. “

Περίπου 2.06 δισεκατομμύρια λίτρα εμφιαλωμένου νερού καταναλώθηκαν πέρυσι στη Βρετανία, σε σύγκριση με τα 1.42 δισεκατομμύρια λίτρα το 2000, και σύμφωνα με τη Δρ McCartney είναι μεγάλα τα συμφέροντα πίσω από τα εμπορικά σήματα εμφιαλωμένου νερού.

Πηγή:dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ