Στον Τύρναβο η Βαλκανική Ταξιαρχία

Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνου Σπηλιόπουλου, πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Τύρναβου (Στρατόπεδο “ΣΧΟΙΝΑ”), η Τελετή της Επίσημης Εγκατάστασης της Διοίκησης της Ταξιαρχίας SEEBRIG (South East Europe Brigade) στην Ελλάδα, η αλλαγή Προεδρίας της PMSC (Politico Military Steering Committee) της SEDM-CC (South Eastern Europe Defence Ministerial Coordination Committee) καθώς και η αλλαγή Διοίκησης της Ταξιαρχίας.

Tην προεδρία της PMSC αναλαμβάνει ο κ. Jiuseppe COCCΙGA, (Υφυπουργός Άμυνας της Ιταλίας) ο οποίος παρέλαβε από την κ. Avgustina TZVETKOVA (Υφυπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας), ενώ Διοικητής της Ταξιαρχίας αναλαμβάνει ο Ταξίαρχος Zdravko POPOVSKI (ΠΓΔΜ) ο οποίος παραλαμβάνει από τον Ταξίαρχο Zyber DUSHKU (Αλβανία).

Η αλλαγή έδρας της Ταξιαρχίας πραγματοποιείται κάθε τέσσερα έτη. Η Ταξιαρχία θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το 2015.

Στη SEEBRIG συμμετέχουν ως Κράτη – Μέλη η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία και η Τουρκία. Ως Κράτη – Παρατηρητές
συμμετέχουν η Ουκρανία, η Σλοβενία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Κροατία και ΗΠΑ.

σε δηλώσεις του αμέσως μετά την τελετή ο νέος της διοικητής κ. Ποπόβσκι τόνισε ότι η ταξιαρχία είναι ένα «παιδί» της συνεργασία αυτών των  χωρών με σκοπό την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο αφού πρόσφατα μετείχε και σε αποστολή στο Αφγανιστάν. Δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια και πριν εγκατασταθεί στο στρατόπεδο του Τυρνάβου βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη.

Αποτελείται από 40 αξιωματικούς, επιτελείς και υπαξιωματικούς οι οποίοι θα φιλοξενηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, μαζί με τις οικογένειές τους στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς, ενώ οι στρατιώτες των χωρών μελών της συμμαχίας θα παραμένουν στις χώρες τους και θα επισκέπτονται την έδρα της ταξιαρχίας στον Τύρναβο σε περιπτώσεις ασκήσεων.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός εθνικής αμύνης της Ελλάδας κ. Κ. Σπηλιώπουλος ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο μετέφερε χαιρετισμό του υπουργού κ. Π. Μπεγλίτη και αφού χαρακτήρισε  σημαντική τη σημερινή μέρα για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Ελλάδα αφού επιβεβαιώνει τη σημαντική βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των θεσμών αλλά και τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή δεν είναι μόνο μια στρατηγική εταιρική σχέση, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση του επιπέδου της κοινής κατανόησης των σύγχρονων προσκλήσεων ασφάλειας και μέσο σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι λαοί των χωρών που συμμετέχουν στην ταξιαρχία γνωρίζουν ότι η εμμονή σε αντιπαραγωγικές αντιλήψεις του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις, δυσπιστία, συγκρούσεις. Επίσης σημείωσε ότι μόνο με την επίδειξη της καλής θέλησής μας και με τη συνεργασία των κρατών μας με την ενίσχυση της κοινής αντίληψης και φυσικά με την κοινή προσπάθεια όλων μας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες γεννά η παγκόσμια κρίση».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ