Συλλαλητήριο σπουδαστών του τμήματος Βιοχημείας

Την αντίθεσή τους στο νέο νέο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι σπαδαστές του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας που καλούν τους σπουδαστές σε συλλαλητήριο την Πέμπτη στη 1.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Παράλληλα ανακοίνωσαν κατάληψη του διοικητηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Μετά το ναυάγιο της διαβούλευσης και του προσχεδίου και χωρίς τελικά να λάβει υπ όψιν ούτε τις αντιδράσεις ούτε τις προτάσεις μεγάλου μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας, το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε και η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπερψήφισε το νόμο-καταδίκη του Ελληνικού Πανεπιστημίου, σε μια εποχή αδρανή για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο νέος νόμος περιλαμβάνει ενδεικτικά :

· Κατάργηση Ασύλου.

·Η κρατική  χρηματοδότηση θα εξαρτάται από την εξωτερική αξιολόγηση κάθε τμήματος, ενώ  δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την εισροή ιδιωτικού κεφαλαίου και όρων αγοράς στα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη έρευνα

· Δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων , με μειωμένο επιστημονικό αντικείμενο

·Κατακρεούργηση του φοιτητικού κινήματος με την εισαγωγή της έννοιας του ενιαίου ψηφοδελτίου

·Δημιουργία Συμβουλίου με αρμοδιότητες διοίκησης για ολόκληρο το Πανεπιστήμιο, στο οποίο θα συμμετέχουν 8 ακαδημαϊκοί παράγοντες, 6 έξω-πανεπιστημιακοί παράγοντες και 1 φοιτητής. 

·Τα συνδικαλιστικά όργανα του Πανεπιστημίου (Γεν. Συνέλευση Τμήματος, Γεν. Συνέλευση Φοιτητών, Σύγκλητος) υποβαθμίζονται σε γνωμοδοτικά όργανα με επικυρωτικό χαρακτήρα.

·Η εκλογή του Πρύτανη χάνει το δημοκρατικό της πρόσωπο, καθώς θα πραγματοποιείται αντιπροσωπευτικά και όχι από τη βάση της ακαδημαϊκής κοινότητας.

·Ίδρυση «Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου» που στόχο θα έχει την εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και την οικονομική διαχείριση.

·Καταργείται η βαθμίδα του Λέκτορα και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσλαμβάνεται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου.

· Προώθηση ηλεκτρονικού συγγράμματος.

Για τους παραπάνω λόγους διαφωνούμε και απαιτούμε:

· Καμία εφαρμογή του Νόμου-Πλαίσιο

·Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα.

·Δημόσια-Δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους φοιτητές.

·Κρατική δωρεάν Σίτιση-Στέγαση-Μετακίνηση όλων των φοιτητών.

·Επιδότηση σπουδών από το κράτος για φοιτητές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

·Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους φοιτητές και όλη την κοινωνία.

·ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ