Γιατροί Λάρισας: Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια με την υγεία των πολιτών

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες – ασφαλισμένους, κρύβεται πίσω από τη διάταξη για τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να γίνονται παιχνίδια με την υγεία των πολιτών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου σε εξέλιξη βρίσκεται από την κυβέρνηση το σχέδιο για την πλήρη αποδόμηση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας, αφού υπακούοντας στη λογιστική λογική του μνημονίου, προχωρά με συστηματικό τρόπο στην πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, θέτοντας ως μοναδικό στόχο τη μείωση των δαπανών.

«Πρώτα άφησαν χωρίς γιατρούς τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγκάζοντας εκατομμύρια ασφαλισμένους να περιμένουν μήνες ολόκληρους για να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους.

Στη συνέχεια προχώρησαν στις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων, στις περικοπές παροχών στην περίθαλψη,  στην παράδοση δημόσιων υποδομών υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, στον αποκλεισμό χιλιάδων γιατρών από το Σύστημα Υγείας μέσα από τη θεσμοθέτηση του ΕΟΠΥΥ, που οδηγεί στον επαγγελματικό και επιστημονικό αφανισμό τους. Η κατάργηση Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ και η «εργασιακή εφεδρεία» που έχει ανακοινωθεί επίσημα πλέον από την κυβέρνηση, αλλά και η πρόθεση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για μεταφορά γιατρών του ΙΚΑ στα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα.

Αλλά δεν αρκέστηκαν σε αυτά. Με μια επινόηση της τελευταίας στιγμής και  χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς,  στο πλαίσιο της τακτικής του αιφνιδιασμού που συστηματικά ακολουθείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προστέθηκε στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου που αναφέρεται στην «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», μια ρύθμιση που προβλέπει τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς με βάση τη δραστική ουσία. Ο θεράπων γιατρός υποχρεούται να αναγράφει επί της συνταγής την ενδεδειγμένη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα και τη φαρμακοτεχνική μορφή αυτής, το δοσολογικό σχήμα και κατ’ ανώτατο όριο θεραπεία που δεν υπερβαίνει τις 30 μέρες αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Επίσης γίνεται σαφές ότι οι γιατροί είναι αντίθετοι μ’ αυτή τη ρύθμιση γιατί η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν επιτυγχάνει ούτε τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης ούτε ενισχύει την εγχώρια παραγωγή αλλά ούτε στηρίζει τις 8.500 θέσεις εργασίας και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Επιπλέον:

«Είναι μια ρύθμιση που ουσιαστικά αφαιρεί από τους θεράποντες γιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς τους τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητη και για την οποία μόνον οι γιατροί είναι και πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι. Θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για να εξυπηρετήσει καθαρά λογιστικές ανάγκες.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ενώ θέλει να υπηρετήσει έναν και μόνον στόχο, δηλαδή τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε βάρος φυσικά της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες – ασφαλισμένους, στο τέλος θεωρούμε πως θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αν εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή, παύουν οι γιατροί να είναι αυτοί που θα ορίζουν ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη θεραπεία και το κατάλληλο σκεύασμα για την αποκατάσταση της υγείας κάθε ασθενή, και η ευθύνη αυτή μετατίθεται με εντελώς αντιεπιστημονικά κριτήρια στους φαρμακοποιούς και στις Διοικήσεις των Ταμείων. Εξέλιξη που θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία των πολιτών.

Ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και ο αποτελεσματικός έλεγχος επιτυγχάνεται μόνον με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που έστω και με καθυστέρηση ετών, επιτέλους άρχισε να εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Γιατί η κυβέρνηση ακυρώνει στην πράξη αυτό το σωστό μέτρο; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί;

Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, είναι αδύνατον να περιοριστεί η δαπάνη που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα τα πρωτότυπα φάρμακα. Ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αύξηση της δαπάνης κι όχι μείωση, αφού θα μετατοπιστεί η συνταγογράφηση σε ακριβότερες δραστικές ουσίες. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη;» αναρωτιούνται οι γιατροί.

Επίσης αφού καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει για το αν και σε ποιες χώρες εφαρμόζεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι το αντίδωρο που προσφέρει η κυβέρνηση στους φαρμακοποιούς, ενόψει της περικοπής του κέρδους τους με τα μέτρα που προωθεί για τον κλάδο τους, με μοναδικό σκοπό να κάμψει τις αντιδράσεις τους.

«Ως Ι.Σ.Λ. και εφόσον η κυβέρνηση και το Υ.Υ.Κ.Α. εμμένουν στη ρύθμιση, αντιπροτείνουμε ο γιατρός, ως αποκλειστικά υπεύθυνος της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής, να αναγράφει το σκεύασμα της επιλογής και εμπιστοσύνης του και με ευθύνη του φαρμακοποιού ή του αντίστοιχου αρμόδιου φορέα να χορηγείται, εάν κρίνεται σκόπιμο, έτερο «ισοδύναμο»  σκεύασμα.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ως ιατρικός κόσμος περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου μας στην παροχή των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε και αλλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη σε βάρος της επιστημονικής μας ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.

Καλούμε το Υ.Υ.Κ.Α. να μη προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του μέτρου και να προβεί σε διάλογο με τους εκπροσώπους των Υγειονομικών φορέων.

Αν το Υ.Υ.Κ.Α. εμμένοντας στην τακτική του «Αποφασίζουμε και Διατάζουμε», προχωρήσει στη ψήφιση του μέτρου, ας γνωρίζει ότι ο ιατρικός κόσμος θα το ακυρώσει στη πράξη, γιατί και η ανοχή έχει τα όρια της», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com