Μια βυθισμένη αρχαία ελληνική πόλη, από την ηρωική εποχή της Ιλιάδας του Ομήρου, «αναδύεται» από το βυθό του Αιγαίου. Χρησιμοποιώντας υποβρύχιο τοπογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και λογισμικό ανακατασκευής χώρου, αρχαιολόγοι και επιστήμονες της πληροφορικής έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη χαρτογράφηση και την ψηφιακή αναδημιουργία μιας πόλης-λιμάνι από την εποχή του χαλκού,… που την κατάπιαν τα κύματα 3000 χρόνια πριν.
Η πόλη βρίσκεται τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Αιγαίου, έξω από τις ακτές της ανατολικής Πελοποννήσου.
Είναι η πρώτη φορά που μια βυθισμένη πόλη έχει ποτέ πλήρως χαρτογραφηθεί φωτο-ρεαλιστικά, τρισδιάστατα.
Η έρευνα – που πραγματοποιήθηκε από μια αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham – αποτελεί το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ του BBC, που θα δουν οι Βρετανοί σήμερα το βράδυ («City Beneath the Waves» Pavlopetri, BBC Two, Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, 20:00).
Το αρχικό όνομα της πόλης αποτελεί μυστήριο. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ήκμασε μεταξύ 2000 και 1100 π.Χ., είχε εξαιρετικά μεγάλη ανάπτυξη μεταξύ 1700 και 1500πΧ, και εγκαταλείφτηκε περίπου έναν αιώνα πριν από το τέλος της χιλιετίας.
Η πόλη αποτέλεσε εμπορικό δορυφόρο του αρχαίου Μινωικού πολιτισμού που άκμασε στο νησί της Κρήτης, 80 μίλια μακριά από τη θάλασσα προς το νότο.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων αιώνων της ύπαρξής της, πιθανώς λειτουργούσε ως ένα σημαντικό λιμάνι του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Μπορεί να ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του Βασιλείου της Λακωνίας (τη Σπάρτη της μυκηναϊκής εποχής), και να σχετίζεται έτσι με τον ομηρικό μύθο και το βασιλιά Μενέλαο και τη μοιχαλίδα βασίλισσα του, Ελένη, της οποίας η περίφημη απόφαση να φύγει για την Τροία με τον εραστή της λέγεται ότι προκάλεσε τον Τρωικό Πόλεμο. Εκείνη την περίοδο θα είχε 2000 περίπου κατοίκους (περίπου το 1200πΧ)..
Με επικεφαλής τον αρχαιολόγο θάλασσας, Jon Henderson του Κέντρου Ερευνών Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ, η ομάδα έρευνας έχει μέχρι στιγμής βρει τη θέση δεκάδων κτιρίων, μισής ντουζίνας μεγάλων δρόμων, ακόμη και τόπων λατρείας και τάφων.
Στην καρδιά της πόλης υπήρχε μια μεγάλη πλατεία, 40 μέτρων μήκους και 20 μέτρων πλάτους. Τα περισσότερα από τα σπίτια είχαν μέχρι δώδεκα δωμάτια. Ένα μεγάλο κτίριο είχε επίσης σημαντικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τα εισαγόμενα τρόφιμα.
Η πόλη βυθίστηκε κάτω από τα κύματα κατά τη διάρκεια μιας σειράς σεισμών που έκαναν τη γη να υποχωρήσει σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας, κατά πάσα πιθανότητα τα πρώτα χρόνια της 1ης χιλιετίας π.Χ..
“Η τοπογράφηση της πόλης είναι μια μοναδική δουλειά. Είναι ένα από τα λίγα μέρη στη γη όπου, ως θαλάσσιος αρχαιολόγος, μπορώ κυριολεκτικά να κολυμπήσω κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου από μια αρχαία πόλη ή να κοιτάξω μέσα σε ένα τάφο μέσα στη θάλασσα”, δήλωσε ο Δρ Χέντερσον.
“Οι λεπτομερείς πληροφορίες που καταφέραμε να αποκτήσουμε μέσα από την έρευνα αυτή μας δίνει μια άνευ προηγουμένου λεπτομερή εικόνα του πώς είναι μια Μυκηναϊκή πόλη της Εποχής του Χαλκού», είπε.
Πηγή: independent.co.uk