Την αντίθεσή τους με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα μισθολογίου και εφεδρείας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας επισημαίνοντας ότι στέλνουν στον καιάδα της εφεδρείας τα άτομα με αναπηρία μικρότερη του 67% και τους χρόνιους πάσχοντες.
Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Ρ. Τσιουλάκης αναφέρονται τα εξής:
«Αισθανθήκαμε δυσάρεστη έκπληξη κατά την ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015» των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μέσα στις προβλέψεις του νομοσχεδίου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, καθώς και σύζυγοι και γονείς που συνοικούν και βαρύνονται φορολογικά από άτομο με αναπηρία, εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία. Όμως, καμία πρόβλεψη δεν λαμβάνεται για τα άτομα με αναπηρία, που έχουν ποσοστό αναπηρίας μεταξύ 50% και 66%, παρότι τα άτομα αυτά καλύπτονται από τον ν. 2643/98. Ο συγκεκριμένος νόμος, που αφορά στην «Μέριμνα προσώπων ειδικών κατηγοριών», αναγνωρίζει ότι τα άτομα με αναπηρία 50% και άνω αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, που προκύπτουν από την αναπηρία τους στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και τα καλύπτει μοριοδοτώντας τα, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στην εργασιακή αγορά, μέσω ειδικών διαδικασιών και προβλέψεων.
Με το συγκεκριμένο προσχέδιο οι αρμόδιοι παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι έχοντες 50% και άνω, συνεχίζουν να προστατεύονται, ως προς την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, τους αποκλείουν από την εξαίρεση για την εργασιακή εφεδρεία. Με αυτόν τον τρόπο, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία καταδικάζεται στην οικονομική εξαθλίωση και αποπέμπεται από την εργασιακή αγορά, παρότι την ίδια στιγμή του αναγνωρίζεται το δικαίωμα της προστασίας για την ένταξή του σε αυτή.
Επίσης, δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για άτομα με αναπηρία και χρόνιους πάσχοντες οι οποίοι λόγω της καταστάσεως της υγείας τους δεν παίρνουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πλην όμως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αναπηρίας τους, τους αναγνωρίζεται η προστασία τόσο όσον αφορά την εργασιακή ένταξη αλλά και λοιπές παροχές. Καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι να πάψουν να είναι ανακόλουθοι όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική απέναντι στα άτομα με αναπηρία και να αναλογισθούν ότι τα άτομα με αναπηρία, εάν εξέλθουν από την αγορά εργασίας, θα είναι τα τελευταία που θα επανενταχθούν, και καταδικάζονται συνακόλουθα σε οικονομική εξαθλίωση.
Καλούμε τους αρμοδίους έστω και την ύστατη ώρα να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός εργασιακού καιάδα για τα άτομα με αναπηρία της χώρας, ο οποίος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αναπήρους της χώρας και τις οικογένειές τους».