Σύσκεψη φορέων για την ανεργία

Τo ΕΚΝΛ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, διοργανώνουν σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, αγροτών, γυναικών, λαϊκών επιτροπών, ανέργων και εργαζομένων, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για να συζητηθεί η οργάνωση της πάλης ενάντια στην ανεργία και για την προστασία των ανέργων.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές αυτή η σύσκεψη κρίνεται επιβεβλημένη γιατί η ανεργία, τόσο στο νομό Λάρισας, όσο και γενικότερα, παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις βυθίζοντας στην απόγνωση τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Σήμερα πλησιάζει το 1.000.000 και όλα δείχνουν ότι μέσα στο 2012, θα φτάσει το 1.300.000, χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που κάνουν ελάχιστα μεροκάματα το χρόνο ή δουλεύουν με 3ωρα-4ωρα και ανασφάλιστοι.  «Το 70% των Οικοδόμων είναι άνεργοι, καθημερινά έχουμε απολύσεις στο Μέταλλο, στην Ένδυση, στο Έπιπλο, στον Επισιτισμό-Τουρισμό, στο Εμπόριο, στην Ιδιωτική Υγεία και σε όλους τους κλάδους. Επίσης πολλοί βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, σε άδεια χωρίς αποδοχές, με απλήρωτη ή μισοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ σε μεγάλο ποσοστό είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται σε δουλειές άσχετες με το πτυχίο.

Η κυβέρνηση αντί να αυξήσει τα ισχνά επιδόματα ανεργίας των 450 ευρώ που παίρνει μόνο το 27% των ανέργων, προσανατολίζεται στη μείωση του ποσού και του αριθμού των δικαιούχων, δίνοντας παράλληλα τεράστια ποσά στους επιχειρηματίες, δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η ανεργία δεν θα περιορισθεί με την πολιτική της επιδότησης των εργοδοτών με χρήματα των εργαζομένων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και η Ν.Δ, για να κάνουν δήθεν προσλήψεις. Αυτή η πολιτική, αποδεδειγμένα ανακυκλώνει την ανεργία με επιδοτούμενες ολιγόμηνες προσλήψεις μικρού μέρους των ανέργων στις θέσεις αυτών που θα απολύονται, εξασφαλίζοντας τζάμπα εργατικό δυναμικό και ζεστό χρήμα σε εργοδότες, αλλά και σε διάφορα ΚΕΚ που θα κάνουν σεμινάρια «κατάρτισης».

Η ανάπτυξη που υπόσχονται η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου και ο ΣΕΒ, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, γιατί ο στόχος της είναι αποκλειστικά η ανάπτυξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

Το πρόβλημα της ανεργίας όπως και όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους, είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων προκειμένου να βγάζουν οι καπιταλιστές όσο περισσότερα κέρδη μπορούν, αλλά και των πολιτικών των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ) που υπηρετούν συνειδητά αυτά τα συμφέροντα.

Κατά συνέπεια οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η ανεργία θα λυθεί μέσα σ’ αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, το οποίο έχει ως μοναδικό σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι διοργανωτές έχουν διαμορφώσει κοινό διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα εξής:.

Ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.

Έκτακτο βοήθημα ύψους 1.400 ευρώ, σε όλους τους ανέργους.

Καμία μείωση του αριθμού των δικαιούχων και του ποσού του ταμείου ανεργίας, αλλά να ορισθεί στο 80% του κατώτερου μισθού των 1.400 € που διεκδικεί το ΠΑΜΕ και το ΕΚΝΛ, δηλαδή στα 1.120 € το μήνα και να δίνεται σε όλους τους ανέργους με επέκταση και στους αυτοαπασχολούμενους άνεργους, όπως και στους περιστασιακά εργαζόμενους, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις.

Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

Συνταξιοδότηση στα  50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 ημέρες ασφάλισης

Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης του Ν.2112 για όλους τους εργαζόμενους.

Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας.

Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου και για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και σε όσους δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα με ταυτόχρονη απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής όσο διάστημα αδυνατούν να πληρώσουν.

Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κατάργηση όλων των διοδίων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Κατάργηση φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ