ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΞΑ ΣΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΥΣΤΑ

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου του Τυρναβίτη ζωγράφου και συγγραφέα Νίκου Κακαδιάρη

Το βιβλίο του γνωστού Τυρναβίτη ζωγράφου και συγγραφέα Νίκου Κακαδιάρη «ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΞΑ ΣΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΥΣΤΑ» το οποίο αναφέρεται στην εξέλιξη του άρματος, από πολεμικό τροχοφόρο σε άμαξα μεταφοράς ανθρώπων, προϊόντων και αντικειμένων παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο «Μαξίμ» του Τυρνάβου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Σπανός, συγγραφέας – ερευνητής, Βασίλης Τσολάκης, αρχιτέκτων – μηχανικός ερευνητής της τοπικής ιστορίας και συγγραφέας και ο ίδιος ο συγγραφέας Νίκος Κακαδιάρης.

Το βιβλίο είναι μια πρωτότυπη μελέτη που αναφέρεται στα αγροτικά οχήματα που συνόδεψαν επί αιώνες τον άνθρωπο και παρουσιάζει την εξέλιξή τους από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα οπότε και έδωσαν τη θέση τους στα σύγχρονα μηχανοκίνητα οχήματα.

Οπως αναφέρει ο συγγραφέας η κάθε μορφή που έλαβε αυτό το τροχοφόρο στην πορεία των αιώνων, βασίστηκε στην δύναμη και την ενέργεια αλόγων και βοδιών. Τα ζώα αυτά συνέβαλαν με την εργασία τους στην ευημερία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των αγροτών.

Ο συγγραφέας, αφού περιγράφει συνοπτικά την γεωλογία και την ιστορία της περιοχής, αναφέρεται στα καροποιεία, τα πεταλωτήρια και τα σαγματοποιεία του Τυρνάβου.

Περιγράφει διεξοδικά με φωτογραφίες τις φάσεις κατασκευής μιας σούστας από τον αείμνηστο καροποιό Χρήστο Ντίμο, γνωστό πρόσωπο στην κοινωνία της πόλης για την συμμετοχή του στα δρώμενα.

Το βιβλίο εικονογραφείται με πολλά σχέδια αμαξών από την ομηρική εποχή, την Αίγυπτο των Φαραώ, την αρχαία Κίνα, την αρχαία Ρώμη, τις χώρες της Εγγύς Ανατολής καθώς και από τις άμαξες του 17ου αιώνα.

Επίσης, έχει μία πλούσια εικονογράφηση από τοιχογραφίες, ανάγλυφα και αγγεία της αρχαίας ελληνικής τέχνης για να εξηγηθεί η κατασκευή του κάρου και της σούστας ως τέχνη συνέχειας στην πορεία του ελληνισμού με πολλά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού.

Το βιβλίο αυτό, χρήσιμο στις νεότερες γενιές, περιγράφει το τροχοφόρο αυτό που εξέλιπε και ήταν συνυφασμένο με την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα στον Τύρναβο.

Χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση απηύθυναν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευγενία Μαμανού Χατζή και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Ντίνος Κόκκινος. Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του συμβουλίου της Δ.Κ. Τυρνάβου και εκπαιδευτικός Σάντυ Γκουλέτσα.



Το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης ανέλαβαν οι μαθήτριες της Μουσικής Σχολής Χρυσοβαλάντου Ρήγα και Αθηνά Τριανταφύλλου με καθηγήτρια την κ. Φανή Ζούκη, που παρουσίασαν συνθέσεις στο πιάνο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ