Πίνουμε νερό, κάνουμε μπάνιο σε αυτό και είμαστε φτιαγμένοι κυρίως από νερό, αλλά αυτή η τόσο συνηθισμένη ουσία αποτελεί μεγάλο μυστήριο. Τώρα, χημικοί από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα μπορεί να έχουν λύσει ένα αίνιγμα, δείχνοντας πόσο κρύο πρέπει να γίνει το νερό πριν παγώσει τελείως: πρέπει να πάει στους 48 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν…
48 βαθμούς Κελσίου ψυχρότερο από τη θερμοκρασία που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι το σημείο πήξης του νερού, δηλαδή, τους 0C.
Το νερό σε υγρή μορφή γίνεται πάγος στους μείον 48 C, όχι μόνο λόγω του ακραίου κρύου, αλλά επειδή η μοριακή δομή του νερού αλλάζει και σχηματίζει τετράεδρα σχήματα, με κάθε μόριο του νερού να είναι χαλαρά συνδεδεμένο με άλλα τέσσερα, σύμφωνα με την νέα μελέτη από τους χημικούς Valeria Molinero και Emily Moore.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η διαρθρωτική αλλαγή από υγρό σε «ενδιάμεσο πάγο», εξηγεί το μυστήριο του «τι καθορίζει τη θερμοκρασία στην οποία το νερό παγώνει», λέει η Molinero, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και κύρια συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου στο περιοδικό Nature.
“Ο ενδιάμεσος πάγος έχει μια δομή μεταξύ του πλήρους πάγου και του υγρού», προσθέτει. “Είμαστε κοντά στην επίλυση ενός πολύ παλιού παζλ, του τι συμβαίνει στο πολύ παγωμένο νερό.”
Ωστόσο, στον παράξενο κόσμο του νερού, μικροσκοπικές ποσότητες υγρού νερού θεωρητικά μπορεί να υπάρχουν ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες κάνουν βουτιά κάτω από τους μείον 48 C, και σχεδόν όλο το νερό έχει μετατραπεί σε στερεό – είτε σε κρυσταλλικό πάγο ή σε άμορφη πάγο «γυαλί», λέει η Molinero. Όμως, σε τέτοιες θερμοκρασίες το υγρό νερό μπορεί να επιβιώσει μόνο για ένα απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα – απίστευτα μικρό για να ανιχνευτούν ή να μετρηθούν οι ιδιότητες του υγρού νερού.
Περισσότερα:Science Daily