6 βαθμούς Κελσίου πάνω η θερμοκρασία, λέει εμπειρογνώμονας ενέργειας

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας δήλωσε τη Δευτέρα, ότι τα τρέχοντα παγκόσμια επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, έως το 2100, κάτι που αποτελεί “καταστροφή για όλους μας.”…

Ο Fatih Birol μίλησε σε εκπροσώπους από σχεδόν 200 χώρες την ημέρα έναρξης των ετήσιων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, στο Durban της Νότιας Αφρικής.

Φέτος ήταν μια άνευ προηγουμένου χρονιά όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε $ 265 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re. Αυτό ξεπερνά εύκολα το συνολικό ποσό για το 2005, που στο παρελθόν ήταν το φονικότερο και με τις μεγαλύτερες απώλειες έτος.

Διεθνείς διαπραγματευτές του κλίματος έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η Γη έχει θερμανθεί ήδη 0,8 βαθμούς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους επιστήμονες του κλίματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η παγίδευση της θερμότητας από την ενεργειακή υποδομή του κόσμου θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου, και καθώς μεγαλύτερη χωρητικότητα θα προστίθεται στο σύστημα, θα ανέβει έως και 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

Αν δεν υπάρξει μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τις μεταφορές, ο Birol είπε οτι «ο κόσμος βρίσκεται σε «καλό» δρόμο για 6 βαθμούς Κελσίου στην αύξηση της θερμοκρασία Γης».

“Όλοι, ακόμη και οι μαθητές, γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι καταστροφή για όλους μας», είπε στο Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη.

Ο Birol μίλησε με ασυνήθιστα ωμό τρόπο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επιπτώσεις που έχουν αμφισβητηθεί από πολλούς συντηρητικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν πιστεύουν στη σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αλλαγής του κλίματος.

Ο David Burwell, που διευθύνει το πρόγραμμα ενέργειας και κλίματος στο Carnegie Endowment, δήλωσε ότι ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναλύει τη χρήση και την παραγωγή ενέργειας για πολλά χρόνια, αυτή είναι η πρώτη χρονιά που αξιωματούχοι της μιλούν για την ανάγκη αλλαγής πορείας.

“Σίγουρα σηκώνουν την κόκκινη σημαία, γιατί οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», είπε. “Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που χτυπούν το πόδι τους κάτω και λένε «Ακούστε μας».

Οι συνομιλίες του ΟΗΕ, εν τω μεταξύ, υπέστησαν πλήγμα καθώς ο Καναδάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα συμφωνήσει να υπογράψει μια δεύτερη περίοδο δέσμευσης στο Πρωτοκόλλο του Κυότο, του 1997, μιας συμφωνίας για το κλίμα με καθορισμένους στόχους για όλες τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες.

Περισσότερα: The Washington Post

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ