«Το τρένο των νεφών» της Ευ. Φακίνου στην “Παιδεία”

Το βιβλιοπωλείο «Παιδείεα» και οι εκδόσεις «Καστανιώτη», παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, «Το τρένο των νεφών», σήμερα στις 7 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Μεγ. Αλεξάνδρου 6). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Θωμάς Ψύρρας, φιλόλογος, κι η συγγραφέας του θα συνομιλήσει με το κοινό…

Την εκδήλωση, θα προλογίσει ο εκπρόσωπος των βιβλιοπωλείων «Παιδεία», Νίκος Νομικός. «Το τρένο των νεφών», είναι κατά κάποιο τρόπο, η ιστορία της Λατινικής Αμερικής, μια ξενάγηση στην Λατινοαμερικανική Ήπειρο, αλλά και στην Λατινοαμερικανική λογοτεχνία.

Βασισμένο σ΄ ένα υπαρκτό τρένο που διασχίζει τις Άνδεις και που παλιότερα έφτανε από την Αργεντινή στην Χιλή, το τρένο-φάντασμα της Ευγενίας Φακίνου, φεύγει από τον σταθμό, βγαίνει από τις ράγες του, χώνεται στα νέφη και χάνεται….

Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ένα αγόρι, ο «Κανένας», αγνοεί τις προκαταλήψεις και τις φήμες – ότι όποιος μπαίνει σ΄ αυτό το τρένο, χάνει τα νιάτα του και την ψυχή του, επειδή το οδηγούν κακά πνεύματα από άλλες εποχές – κι ανεβαίνει σ΄ αυτό, προκειμένου να βρει τον πατέρα του, Οδυσσέα, έναν Έλληνα ναυτικό και λαθρέμπορο διαμαντιών. Όμως, σε κάθε βαγόνι που μπαίνει, μεγαλώνει και κατά δέκα χρόνια. Στο πρώτο βλέπει τους αυτόχθονες Ινδιάνους, στο δεύτερο ένα θεατρικό δρώμενο που αναπαριστά τα δεινά των αυτοχθόνων από τους κατακτητές, στο τρίτο συναντά προσωπικότητες της Λατινοαμερικανικής Ιστορίας, νεκρούς πια και στο τελευταίο έναν συγγραφέα που είναι συγχρόνως ο Μπόρχες κι ο Όμηρος.

«Το τρένο των νεφών», είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που βλέπει το μέλλον του, που γνωρίζει τον κόσμο από την καλή κι απ΄ την ανάποδη. Ο «κανένας», συμβολίζει τον καθένα, το πώς αντιμετωπίζει κανείς την ζωή του, την ζωή που βλέπει να περνά ερήμην του. Ο ελεγκτής του τρένου, καθοδηγεί τον ήρωα και τον σπρώχνει να προχωρά από βαγόνι σε βαγόνι. Έτσι, όπως ο καθένας έχει στην ζωή του έναν Ελεγκτή, όπως, τον γονιό του, τα παιδιά του, την υγεία, την οικογένεια, το κράτος, την πίστη, την θρησκεία. Μπορεί να είναι κι η μοίρα ή το πεπρωμένο του καθενός μας.

«Το τρένο των νεφών», είναι ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, αλλά κι ένα εσωτερικό ταξίδι υπαρξιακής αναζήτησης.

Ένα υπέροχο μυθιστόρημα, που διαθέτει την πρωτοτυπία, να εμπεριέχει αυτούσια κομμάτια από μυθιστορήματα Λατινοαμερικανών συγγραφέων. Οι περιγραφές είναι τόσο «ζωντανές» που πραγματικά σε κάνουν να αισθάνεσαι κομμάτι της ιστορίας.

Ένα ταξίδι, απο την ζωή ως τον θάνατο με ατμομηχανή το όνειρο.Ένα ταξίδι, με το τρένο της ζωής, της Ιστορίας και της Φαντασίας που σύμφωνα και με την εξομολόγηση της ίδιας της Ευγενίας Φακίνου, αποτελεί το γοητευτικότερο γράψιμο που έχει κάνει ως τώρα, γιατί ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ