Χάρη στις χιονοστιβάδες θα νοστιμίσει το παγωτό μας

Οι λάτρεις του παγωτού θα χαρούν να μάθουν ότι το αγαπημένο τους επιδόρπιο έχει πλέον την επιστημονική προσοχή που του αξίζει: ειδικοί στις χιονοστιβάδες χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με την οποία μελετούν το χιόνι, για να βελτιώσουν την ποιότητα του παγωτού...

Η Nestle συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Έρευνας για το Χιόνι και τις Χιονοστιβάδες στην Ελβετία, και μελετούν τους κρυστάλλους πάγου στο χιόνι και το παγωτό. Χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό μηχάνημα ακτίνων Χ στον κόσμο, οι ερευνητές καταγράφουν το μέγεθος των κρυστάλλων πάγου και των φυσαλίδων αέρα σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Αυτό το μηχάνημα επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν το δείγμα χωρίς να προκληθεί ζημιά, η οποία ήταν ένα πρόβλημα για αυτούς στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υφή του παγωτού χειροτερεύει όταν οι κρύσταλλοι πάγου συσπειρώνονται. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία, που υφίσταται το παγωτό από τη στιγμή της παραγωγής του ως τον τόπο της κατανάλωσής του, δημιουργούν κρυστάλλους πάγου στην επιφάνεια του παγωτού. Οι περισσότεροι, επίσης, οικιακοί καταψύκτες δεν έχουν σταθερή θερμοκρασία, αφού σβήνουν και ανάβουν για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, κάνοντας το παγωτό να λιώνει και στη συνέχεια να ξαναπαγώνει.

“Γνωρίζουμε ήδη ότι η ανάπτυξη των κρυστάλλων πάγου στο παγωτό ενεργοποιείται από διάφορους παράγοντες», δήλωσε ο Dr. Cedric Dubois στο BBC: «Αν μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το βασικό μηχανισμό, θα βρούμε καλύτερους τρόπους για να την επιβραδύνουμε.”

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Soft Matter.

Περισσότερα: ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ