Τα στοματικά βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην καρδιά

Ένας τύπος βακτηρίων του στόματος μπορεί να προκαλέσουν θρόμβους στο αίμα και να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα της καρδιάς, αν μπουν στο κυκλοφορικό σύστημα, δείχνει νέα μελέτη. Τα βακτήρια, που ονομάζονται Streptococcus gordonii, συμβάλλουν στην εμφάνιση της πλάκας, η οποία σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών. Αν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος… μέσω της αιμορραγίας των ούλων, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Οι συγγραφείς της μελέτης, από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Ιρλανδίας και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψαν ότι ο Streptococcus gordonii μπορεί να παράγει ένα μόριο στην επιφάνειά του που του δίνει τη δυνατότητα να μιμηθεί την ανθρώπινη πρωτεΐνη ινωδογόνο, η οποία είναι ένα πολύ σημαντική για την πήξη του αίματος.

Η (ψεύτικη) πρωτεΐνη ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια (τα κύτταρα, δηλαδή, που βρίσκονται στο αίμα και συμμετέχουν στην πήξη του) και τα αναγκάζει να συγκεντρώνονται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας θρόμβους, οι οποίοι αγκαλιάζουν τα βακτήρια, και έτσι, στην ουσία, προστατεύουν τον εισβολέα από το ανοσοποιητικό σύστημα και από τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Η συσσώρευση των αιμοπεταλίων μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκαρδίτιδα, ή σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να εμποδίσει την παροχή αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Η παραπάνω μελέτη, που θα παρουσιαστεί σε συνέδριο του Society for General Microbiology στο Δουβλίνο αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τη λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα, δήλωσε η συγγραφέας της Dr. Helen Petersen.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ