Στο χείλος της καταστροφής οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς

Σύσκεψη στην Αγιά πραγματοποίησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 με βασικά θέματα τις αδιάθετες ποσότητες και ζημιές στα πράσινα μήλα που βρίσκονται στα ψυγεία στα χέρια των παραγωγών και την απαράδεκτη νέα αύξηση στην εισφορά του ΕΛΓΑ που καθορίζεται στα 67,2 ευρώ/στρέμμα για τα μήλα.

Στην εισηγητική ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ ανέφερε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες τόνοι αδιάθετων πράσινων μήλων των παραγωγών στα ψυγεία τα οποία έχουν υποστεί ζημιές χωρίς να ευθύνονται οι παραγωγοί και θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

Η απόφαση του ΕΛΓΑ να αυξήσει τα ασφάλιστρα για τα μήλα, που είναι το μοναδικό προϊόν που αυξάνεται φέτος, κρίνεται αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Πολύ περισσότερο που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και δεν αποζημιώνει στο 100% της παραγωγής σε περίπτωση ζημιάς. Ιδιαίτερα σε μια χρονιά που οι παραγωγοί πουλάνε σε χαμηλότερες-εξευτελιστικές τιμές τα μήλα, που το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και αυξάνει συνεχώς, που παραμένουν απλήρωτοι από τους εμπόρους, που υπάρχουν χιλιάδες κλούβες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, που καλούνται να πληρώσουν μια σειρά από χαράτσια και αυξήσεις.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση από τους αγρότες που συμμετείχαν στην σύσκεψη και οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στο  νέο δυσβάσταχτο χαράτσι. Προτείνεται  κανένας παραγωγός να μην υπογράψει τις απαράδεκτες δηλώσεις που θα δίνονται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ εξουσιοδότησης στον ΕΛΓΑ να μπαίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να κρατάει με το έτσι θέλω την ασφαλιστική εισφορά. Απαιτούμε να πάρει πίσω τις απαράδεκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα ο ΕΛΓΑ. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, σε διαφορετική περίπτωση να υπάρξει οργανωμένη μαζική αντίσταση ενάντια στο χαράτσι του ΕΛΓΑ και άρνηση πληρωμής του.

Καλούνται όσοι αγρότες δεν είχαν υπογράψει την εξουσιοδότηση και ο ΕΛΓΑ παράνομα και καταχρηστικά μπήκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και εισέπραξε τα ασφάλιστρα να κάνουν δήλωση στον ΕΛΓΑ απαιτώντας έντοκα την επιστροφή των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέψει και ήδη έχει αρχίσει η επιστροφή σε τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών που το ζήτησαν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ